PATENT
Belirli bir süre içerisinde başkalarının buluş hakkını izin olamadan üretilme, satılma ve kullanımının engellemesine ve bu hakkın elinde bulundurana tekel hakkı tanınmasına denir.
Teknolojinin her alanındaki buluşlara yeni olması, buluş basamağı içermesi ve sanayiye uygulanabilir olması şartıyla patent verilir.
Aşağıda Belirtilenler Buluş Niteliğinde Sayılmaz.
Aşağıda Belirtilen Buluşlara Patent Verilmez:
Patent Hakkının Kapsamı :
Patent sahibinin, izinsiz olarak yapılması hâlinde aşağıda belirtilen fiillerin önlenmesini talep etme hakkı vardır: ( SMK. madde 85/2 )
Patent Başvurusu;
Patent tescili süreci içerisinde patent araştırma ve patent inceleme olmak üzere iki safha izlenmektedir. Patent tescili için koruma süresi 20 yıldır. Patent tescili için koruma süresinin bitiminde tekrar yenileme olmamaktadır. Patent tescili koruma süresinin bitimiyle kamu malı olarak sayılmaktadır. Ayrıca patentin korunması için gerekli olan yıllık ücretler, patentin koruma süresi boyunca, başvuru tarihinden itibaren ikinci yılın sona erdiği tarihte ve devam eden her yıl vadesinde ödenir.
Patent Tescili :
Patent başvurusu esas itibariyle aşağıdaki aşamalarda olur. (Ulusal Başvuru)
Kurum, öncelikle şeklî şartlara uygunluk bakımından inceler. Başvurunun şeklî şartlara uygun olmadığı anlaşılırsa, başvuru sahibinden bildirim tarihinden itibaren iki ay içinde eksikliği gidermesi istenir. Eksikliğin bu süre içinde giderilmemesi hâlinde başvuru reddedilir.
Başvurunun şeklî şartlara uygunluk bakımından eksikliğinin olmadığı anlaşılırsa veya eksiklikler süresi içinde giderilirse ve başvuru tarihinden itibaren on iki ay içinde ücretini ödemek, tarifname ve istemlerde eksiklik olmaması kaydıyla araştırma raporu düzenlenir, başvuru sahibine bildirilir ve Bültende yayımlanır.
Araştırma raporu, buluşun patentlenebilir olup olmadığına karar vermedeki ilk aşamadır.
Başvuruya devam etme kararı verildiği takdirde başvuru sahibi, araştırma raporunun bildiriminden itibaren 3 ay içinde inceleme raporunun hazırlanması için talepte bulunur.
Başvuru sahibi bu süre içinde araştırma raporuna ilişkin görüşlerini sunabilir ve varsa tarifname, istemler veya resimlerde değişiklikler yapabilir.
İnceleme sürecinde buluş (istemler), patentlenebilirlik kriterleri (yenilik, buluş basamağı, sanayiye uygulanabilirlik) bakımından incelenir. Düzenlenen inceleme raporuna göre patentin verilebilmesi için Kurum tarafından değişiklik yapılmasının gerekli görüldüğü durumlarda bildirim tarihinden itibaren iki ay içinde değişikliklerin yapılması istenir. Yapılan değişikliklerin kabul edilmesi halinde patentin verilmesine karar verilir, bu karar başvuru sahibine bildirilir ve Bültende yayımlanır. Patentin verilmesine ilişkin yayımdan sonra talep edilmesi ve belge düzenleme ücretinin ödenmesi hâlinde, düzenlenen belge patent sahibine verilir.
6 aylık yayım süresinde itiraz gelmemesi veya ücreti ödenmek üzere yapılan itirazın nihai olarak reddedilmesi ya da itiraz doğrultusunda gerekli değişikliklerin yapılıp TÜRKPATENT tarafından onaylanması durumunda patentin verilmesi hakkındaki karar kesinleşir ve nihai karar Bültende yayımlanır. Söz konusu itiraz sonucu, değişikliğin yapılmaması veya yapılan değişikliğin kabul edilmemesi hâlinde ise patentin hükümsüzlüğüne karar verilir ve bu durumda hükümsüzlük sonuçları doğar. Hükümsüzlük kararı Bültende yayımlanır.
Patent başvurusu sahibi, işlemleri devam eden başvurusunun faydalı model başvurusuna dönüştürülmesini talep edebilir. Faydalı model başvuru sahibi, en geç araştırma raporunun bildirim tarihini takip eden üç aylık sürenin bitimine kadar faydalı model başvurusunun patent başvurusuna dönüştürülmesini talep edebilir.
Patent başvurularını destekleyen devlet teşviklerinin sayısı oldukça artmıştır.
TÜBİTAK
Kosgeb’in Fikri Sınai Haklar için verilen çeşitli destekleri bulunmaktadır.
Genel Destek Programı- Sınai Mülkiyet Hakları Desteği, AR-GE ve İnovasyon Programı (Kira Desteği - Personel Gideri Desteği - Makine-Teçhizat, Donanım, Sarf Malzemesi, Yazılım ve Tasarım Giderleri Desteği), Diğer KOSGEB Destekleri.