* Her Yerden Marka Başvurusu
MARKA & TESCİLİ
Marka; "bir teşebbüsün mal veya hizmetlerini bir başka teşebbüsün mal veya hizmetlerinden ayırt etmeyi sağlaması koşuluyla, kişi adları dahil, özellikle sözcükler, şekiller, harfler, sayılar, malların biçimi veya ambalajlarının gibi çizimle görüntülenebilen veya benzer biçimde ifade edilebilen, (sembol, logo, ses dahil) baskı yoluyla yayınlanabilen ve çoğaltılabilen her türlü işaretleri içerir." ifadesiyle tanımlanmıştır.
Marka tescili başvurusu Türk Patent ve Marka Kurumu‘na yapılmaktadır. Patent ve diğer sınai mülkiyet haklarının tescilinde olduğu gibi marka tescilinde de Türkiye’deki tek yetkili kuruluş TÜRKPATENT‘tir. Marka tescili için başvuru sahibi şahıs veya tüzel kişi olabilir. Tescil edilecek markanın hangi alanda kullanılacağı sınıfın belirlenmesi açısından önemlidir. Başvuru öncesinde mutlaka kapsamlı bir araştırma yapılmalıdır. Başvuru ücreti sınıf sayısına bağlı olarak değişmektedir. Marka müracaat tarihinden itibaren Marka hakkınız korunmaya başlar. Eğer resmi bir işlem için gerekliyse Türk Patent ve Marka kurumundan markaya başvuru yapıldığını gösteren marka ön yazı alımı yapılır.
Başvuru TÜRKPATENT tarafından öncelikle şekli açıdan incelenmekte daha sonra da benzerlik değerlendirmesine tabi tutulmaktadır. Kurum eğer herhangi bir eksiklik tespit ederse bu eksikliğin 2 aylık süre içerisinde giderilmesi için başvurusu sahibine bildirim yapar. Süresi içerisinde eksikliği giderilmemiş başvurular işlemden kaldırılır.
Benzerlik incelemesinde özellikle ayırt ediciliği olmayan veya daha önce başvurusu yapılmış bir marka ile aynı veya ayırt edilemeyecek derecede benzer olan markalar bu aşamada kapsadığı nice sınıflarına ve emtialara bağlı olarak tamamen veya kısmen reddedilir. Tescil engeli bulunmayan bir marka başvurusu hakkında TÜRKPATENT tarafından yayın kararı verilmekte ve ilgili marka 2 ay süreyle resmi marka bülteninde yayımlanmaktadır. Yayın süresince başvuruya herhangi bir itiraz gelmemesi veya gelen itirazın nihai olarak reddedilmesi sonucunda tescil kararı verilmektedir. Tescil kararının tebliğ tarihinden itibaren 2 ay içerisinde Marka Tescil belge ücreti ödenerek ve TÜRKPATENT nezdinde gerekli tescil belge noksan tamamlama işlemi yapılarak marka tescili gerçekleşmektedir. 2 aylık süre hak düşürücü süredir, işlemlerin tamamlanmaması veya eksik yapılması durumunda başvuru işlemden kaldırılacaktır. Bu süre içerisinde gerekli işlemler doğru şekilde yapılırsa marka tescil edilir ve marka sahibine marka tescil belgesi gönderilir.
Böylelikle marka tescil belgesi, itiraz, kısmi veya tam red olmadığı takdirde, yaklaşık 6 ile 8 ay içerisinde çıkmaktadır. Tescil üzerindeki hak sahipliğinin süresi 10 yıldır. 10 yılda bir yenileme yapılarak bu süre uzatılabilmektedir.
Uzman Benzerlik Araştırması – Marka Tescilinde Mutlak Ret Nedenleri;
Madde-5 (1) Aşağıda belirtilen işaretler, marka olarak tescil edilmez:
a) Marka olamayacak veya herhangi bir ayırt edici niteliğe sahip olmayan işaretler.
b) Ticaret alanında cins, çeşit, vasıf, kalite, miktar, amaç, değer, coğrafi kaynak belirten veya malların üretildiği, hizmetlerin sunulduğu zamanı gösteren veya malların ya da hizmetlerin diğer özelliklerini belirten işaret veya adlandırmaları münhasıran ya da esas unsur olarak içeren işaretler.
c) Aynı veya aynı türdeki mal veya hizmetlerle ilgili olarak tescil edilmiş ya da daha önceki tarihte tescil başvurusu yapılmış marka ile aynı veya ayırt edilemeyecek kadar benzer işaretler.
ç) Ticaret alanında herkes tarafından kullanılan veya belirli bir meslek, sanat veya ticaret grubuna mensup olanları ayırt etmeye yarayan işaret veya adlandırmaları münhasıran ya da esas unsur olarak içeren işaretler.
d) Malın doğası gereği ortaya çıkan şeklini ya da başka bir özelliğini veya teknik bir sonucu elde etmek için zorunlu olan veya mala asli değerini veren şeklî ya da başka bir özelliğini münhasıran içeren işaretler.
e) Mal veya hizmetin niteliği, kalitesi veya coğrafi kaynağı gibi konularda halkı yanıltacak işaretler.
f) Paris Sözleşmesinin 2 nci mükerrer 6 ncı maddesine göre reddedilecek işaretler.
g) Paris Sözleşmesinin 2 nci mükerrer 6 ncı maddesi kapsamı dışında kalan ancak kamuyu ilgilendiren, tarihi ve kültürel değerler bakımından halka mal olmuş diğer işaretler ile yetkili mercilerce tescil izni verilmemiş olan armaları, nişanları veya adlandırmaları içeren işaretler.
ğ) Dinî değerleri veya sembolleri içeren işaretler.
h) Kamu düzenine veya genel ahlaka aykırı işaretler.
ı) Tescilli coğrafi işaretten oluşan ya da tescilli coğrafi işaret içeren işaretler.
(2) Bir marka başvurusu, önceki marka sahibinin başvurunun tesciline açıkça muvafakat ettiğini gösteren noter onaylı belgenin Kuruma sunulması hâlinde birinci fıkranın (ç) bendine göre reddedilemez.
Marka başvurunuzu gerçekleştirdikten sonra Türk Patent ve Marka Kurumu bir dizi kararlar almaktadır. Örneğin başvurunun reddedilmesi kararı, kısmi yayın kararı veya markanıza yapılan itirazın kabul edilmesi kararı gibi. Kurumun aldığı tüm kararlara karşı 2 ay içerisinde itiraz edilebilmektir. Bu süre hak düşürücü süredir. Özellikle marka başvurunuz hakkında verilecek kısmi veya tam ret kararlarına karşı; 6769 sayılı Sınai Mülkiyet Kanunu‘nun ilgili maddeleri ışığında, gerekli hukuki altyapı sağlanarak, haklılığın ortaya konulması şarttır.
Kuruma sunulan karara itirazlar Yeniden İnceleme ve Değerlendirme Dairesi (YİDD) tarafından incelenmektedir. Kurumun nihai karar organı olan YİDD’nin itiraz işlemleri ile ilgili kesinleşen kararlarına karşı, kesinleşen kararın bildirim tarihinden itibaren iki ay içinde, yetkili mahkemede dava açılabilmektedir.
Yayım kararı ayrıca ilgilisine tebliğ edilir. Marka başvurusu kararda belirtilen resmi marka bülteninde 2 ay süreyle yayımlanır. Bu süre askı süresi olarak da bilinir. 2 aylık yayım süresinde diğer marka sahipleri ve 3. kişiler markanın; madde 5 ve 6 kapsamında tescil edilmemesi gerektiği hususunda açıklamalı itirazlarını ve görüşlerini sunabilirler. Marka başvurunuzun yayımına bir itiraz gelirse kurum tarafınıza yapacağı bildirimle bir ay içerisinde itiraza ilişkin karşı görüşlerinizi (savunmanızı) sunmanızı isteyecektir. Bu aşamada markanıza yapılan itirazdaki isnatları bertaraf etmeniz gerekecektir. Karşı görüşlerin veya istenilen ek bilgi ve belgelerin süresinde Kuruma sunulmaması hâlinde itiraz, mevcut bilgi ve belgeler kapsamında değerlendirilir. 2 aylık yayım süresinde itiraz gelmemesi veya gelen itirazın nihai olarak reddedilmesi durumlarında ise markanın tescil edilmesine karar verilir.
Marka Kısmi Yayım Kararı
Benzerlik araştırmasında, başvuru yapılan markanın kapsadığı sınıflardan veya sınıf içeriklerindeki emtialardan bir veya birkaçının başka bir markaya benzer olduğu tespit edilirse o sınıflar veya emtialar mal listesinden çıkarılarak yayımlanır. Bu karar kısmi ret kararı olarak da bilinmektedir. Bu karara karşı da itiraz yolu açıktır.
Resmi marka bülteninde markanıza benzeyen veya markanızın aynısı olan bir marka yayımlandı ise bu markanın yayımına itiraz ederek Marka hakkınızı koruyabilirsiniz. Yayıma itiraz süreniz, bültenin yayın tarihinden itibaren 2 aydır. Bu süre hak düşürücü bir süredir. 6769 sayılı Sınai Mülkiyet Kanunu Madde 6, “Marka tescilinde nispi ret nedenleri” başlığıyla düzenlenmiştir. Bu madde doğrudan yayıma itiraz ile ilgilidir. Markanıza çok benzeyen bir markaya özellikle bu madde kapsamında itiraz edilmektedir. İtiraza konu markanın hangi sebeplerle ve hangi hukuki dayanaklarla reddedilmesi gerektiği itiraz metninde açıkça anlatılmalıdır. Süresinde yapılmamış veya Türk Patent tarafından haksız bulunan itirazlar reddedilmekte ve itiraza konu marka tescil olmaktadır. Tescile bağlanan bir markanın hükümsüzlüğü ancak Mahkeme kararı ile mümkündür. Taklit markaya 2 aylık yayım süresi içerisinde itiraz yapılmadığında ilgili markanın tescili kesinleşir.
Marka Tescil Belgesi aldıktan sonra;
Markanız 10 yıl yasal koruma altındadır. 10 yıl sonra marka hakkınızı, marka yenileme işlemi ile devam ettirebilirsiniz. Ayrıca tescilli markanızın logosunu değiştirmek isterseniz veya sınıflarını genişletmek isterseniz yeni bir başvuru yapmanız gerekecektir.
Bundan sonraki aşamada markanızı daha etkin şekilde korumak için dilerseniz marka takip ve izleme hizmeti alabilirsiniz. Marka takip/ izleme hukuki anlamda bir önleme hizmetidir.
Marka tescil belgeniz ile Markanızın lisans konusu olabilirliği, başkasına devri, rehin edilmesi veya teminat olarak gösterilmesi mümkündür.
Ayrıca “com.tr” uzantılı web adresi (domain) müracaatlarında, aracınıza marka reklamları giydirmek için ruhsat işlemlerinde, fuar, teşvik, ihale, ihracaat, ithalat işlemlerinde, TSE,TSEK, İSO, Kalite, CE belgesi, Tarım ve Gıda ile ilgili evrak ve benzeri bir çok resmi başvuruda işletmelerden marka başvuru belgesi talep edilmektedir.
Markanızı tescil belgenizde olduğu şekilde, değişiklik yapmadan, eksiksiz kullanmanız hukuken doğru olanıdır. Markanın tescilden itibaren ciddi anlamda beş yıl ve haklı bir gerekçe olmadan kullanılmaması, lisans sahibinden kaynaklı nedenlerle iptal veya hükümsüzlük davası konusu olabilmekte veya benzer markaya beş yıl sessiz kalınması marka hakkının ileri sürülememesine neden olabilmektedir.
Aşağıda belirtilen durumlar da işaretin ticaret alanında marka sahibinin izni olmaksızın kullanılması hâlinde yukarıda sayılan hükümlere paralel bir şekilde yasaklanabilir;
SINAİ MÜLKİYET KANUNU Kanun Numarası : 6769
Bir kısım Ilgili maddeler
Marka tescilinde mutlak ret nedenleri
Madde 5- (1) Aşağıda belirtilen işaretler, marka olarak tescil edilmez:
a) 4 üncü madde kapsamında marka olamayacak işaretler.
b) Herhangi bir ayırt edici niteliğe sahip olmayan işaretler.
c) Ticaret alanında cins, çeşit, vasıf, kalite, miktar, amaç, değer, coğrafi kaynak belirten veya malların üretildiği, hizmetlerin sunulduğu zamanı gösteren veya malların ya da hizmetlerin diğer özelliklerini belirten işaret veya adlandırmaları münhasıran ya da esas unsur olarak içeren işaretler.
ç) Aynı veya aynı türdeki mal veya hizmetlerle ilgili olarak tescil edilmiş ya da daha önceki tarihte tescil başvurusu yapılmış marka ile aynı veya ayırt edilemeyecek kadar benzer işaretler.
d) Ticaret alanında herkes tarafından kullanılan veya belirli bir meslek, sanat veya ticaret grubuna mensup olanları ayırt etmeye yarayan işaret veya adlandırmaları münhasıran ya da esas unsur olarak içeren işaretler.
e) Malın doğası gereği ortaya çıkan şeklini ya da başka bir özelliğini veya teknik bir sonucu elde etmek için zorunlu olan veya mala asli değerini veren şeklî ya da başka bir özelliğini münhasıran içeren işaretler.
f) Mal veya hizmetin niteliği, kalitesi veya coğrafi kaynağı gibi konularda halkı yanıltacak işaretler.
g) Paris Sözleşmesinin 2 nci mükerrer 6 ncı maddesine göre reddedilecek işaretler.
ğ) Paris Sözleşmesinin 2 nci mükerrer 6 ncı maddesi kapsamı dışında kalan ancak kamuyu ilgilendiren, tarihi ve kültürel değerler bakımından halka mal olmuş diğer işaretler ile yetkili mercilerce tescil izni verilmemiş olan armaları, nişanları veya adlandırmaları içeren işaretler.
h) Dinî değerleri veya sembolleri içeren işaretler.
ı) Kamu düzenine veya genel ahlaka aykırı işaretler.
i) Tescilli coğrafi işaretten oluşan ya da tescilli coğrafi işaret içeren işaretler.
(2) Bir marka, başvuru tarihinden önce kullanılmış ve başvuruya konu mal veya hizmetler bakımından bu kullanım sonucu ayırt edici nitelik kazanmışsa bu markanın tescili birinci fıkranın (b), (c) ve (d) bentlerine göre reddedilemez.
(3) Bir marka başvurusu, önceki marka sahibinin başvurunun tesciline açıkça muvafakat ettiğini gösteren noter onaylı belgenin Kuruma sunulması hâlinde birinci fıkranın (ç) bendine göre reddedilemez. Muvafakatnameye ilişkin usul ve esaslar yönetmelikle belirlenir.
Marka tescilinde nispi ret nedenleri
MADDE 6- (1) Tescil başvurusu yapılan bir markanın, tescil edilmiş veya önceki tarihte başvurusu yapılmış marka ile aynılığı ya da benzerliği ve kapsadığı mal veya hizmetlerin aynılığı ya da benzerliği nedeniyle, tescil edilmiş veya önceki tarihte başvurusu yapılmış marka ile halk tarafından ilişkilendirilme ihtimali de dâhil karıştırılma ihtimali varsa itiraz üzerine başvuru reddedilir.
(2) Ticari vekil veya temsilcinin, marka sahibinin izni olmaksızın ve haklı bir sebebe dayanmaksızın markanın aynı veya ayırt edilemeyecek kadar benzerinin kendi adına tescili için yaptığı başvuru, marka sahibinin itirazı üzerine reddedilir.
(3) Başvuru tarihinden veya varsa rüçhan tarihinden önce tescilsiz bir marka veya ticaret sırasında kullanılan bir başka işaret için hak elde edilmişse, bu işaret sahibinin itirazı üzerine, marka başvurusu reddedilir.
(4) Paris Sözleşmesinin 1 inci mükerrer 6 ncı maddesi bağlamındaki tanınmış markalar ile aynı veya benzer nitelikteki marka başvuruları, aynı veya benzer mal veya hizmetler bakımından itiraz üzerine reddedilir.
(5) Tescil edilmiş veya tescil başvurusu daha önceki tarihte yapılmış bir markanın, Türkiye’de ulaştığı tanınmışlık düzeyi nedeniyle haksız bir yararın sağlanabileceği, markanın itibarının zarar görebileceği veya ayırt edici karakterinin zedelenebileceği hâllerde, aynı ya da benzer markanın tescil başvurusu, haklı bir sebebe dayanma hâli saklı kalmak kaydıyla,
başvurunun aynı, benzer veya farklı mal veya hizmetlerde yapılmış olmasına bakılmaksızın önceki tarihli marka sahibinin itirazı üzerine reddedilir.
(6) Tescil başvurusu yapılan markanın başkasına ait kişi ismini, ticaret unvanını, fotoğrafını, telif hakkını veya herhangi bir fikri mülkiyet hakkını içermesi hâlinde hak sahibinin itirazı üzerine başvuru reddedilir.
(7) Ortak markanın veya garanti markasının yenilenmeme sebebiyle koruma süresinin sona ermesinden itibaren üç yıl içinde yapılan, ortak marka veya garanti markasıyla aynı veya benzer olan ve aynı veya benzer mal veya hizmetleri içeren marka başvurusu, önceki hak sahibinin itirazı üzerine reddedilir.
(8) Tescilli markanın yenilenmeme sebebiyle koruma süresinin sona ermesinden itibaren iki yıl içinde yapılan, bu markayla aynı veya benzer olan ve aynı veya benzer mal veya hizmetleri içeren marka başvurusu, önceki marka sahibinin itirazı üzerine bu iki yıllık süre içinde markanın kullanılmış olması şartıyla reddedilir.
(9) Kötüniyetle yapılan marka başvuruları itiraz üzerine reddedilir.
Marka tescilinden doğan hakların kapsamı ve istisnaları
Madde 7- (1) Bu Kanunla sağlanan marka koruması tescil yoluyla elde edilir.
(2) Marka tescilinden doğan haklar münhasıran marka sahibine aittir. Marka sahibinin, izinsiz olarak yapılması hâlinde, aşağıda belirtilen fiillerin önlenmesini talep etme hakkı vardır:
a) Tescilli marka ile aynı olan herhangi bir işaretin, tescil kapsamına giren mal veya hizmetlerde kullanılması.
b) Tescilli marka ile aynı veya benzer olan ve tescilli markanın kapsadığı mal veya hizmetlerle aynı veya benzer mal veya hizmetleri kapsayan ve bu nedenle halk tarafından tescilli marka ile ilişkilendirilme ihtimali de dâhil karıştırılma ihtimali bulunan herhangi bir işaretin kullanılması.
c) Aynı, benzer veya farklı mal veya hizmetlerde olmasına bakılmaksızın, tescilli marka ile aynı veya benzer olan ve Türkiye’de ulaştığı tanınmışlık düzeyi nedeniyle markanın itibarından haksız bir yarar elde edecek veya itibarına zarar verecek veya ayırt edici karakterini zedeleyecek nitelikteki herhangi bir işaretin haklı bir sebep olmaksızın kullanılması.
(3) Aşağıda belirtilen durumlar, işaretin ticaret alanında kullanılması hâlinde, ikinci fıkra hükmü uyarınca yasaklanabilir:
a) İşaretin, mal veya ambalajı üzerine konulması.
b) İşareti taşıyan malların piyasaya sürülmesi, teslim edilebileceğinin teklif edilmesi, bu amaçlarla stoklanması veya işaret altında hizmetlerin sunulması ya da sunulabileceğinin teklif edilmesi.
c) İşareti taşıyan malın ithal ya da ihraç edilmesi.
ç) İşaretin, teşebbüsün iş evrakı ve reklamlarında kullanılması.
d) İşareti kullanan kişinin, işaretin kullanımına ilişkin hakkı veya meşru bağlantısı olmaması şartıyla işaretin aynı veya benzerinin internet ortamında ticari etki yaratacak biçimde alan adı, yönlendirici kod, anahtar sözcük ya da benzeri biçimlerde kullanılması.
e) İşaretin ticaret unvanı ya da işletme adı olarak kullanılması.
f) İşaretin hukuka uygun olmayan şekilde karşılaştırmalı reklamlarda kullanılması.
(4) Markanın sahibine sağladığı haklar, üçüncü kişilere karşı marka tescilinin yayım tarihi itibarıyla hüküm ifade eder. Ancak marka başvurusunun Bültende yayımlanmasından sonra gerçekleşen ve marka tescilinin ilan edilmiş olması hâlinde yasaklanması söz konusu olabilecek fiiller nedeniyle başvuru sahibi, tazminat davası açmaya yetkilidir. Mahkeme, öne sürülen iddiaların geçerliliğine ilişkin olarak tescilin yayımlanmasından önce karar veremez.
(5) Marka sahibi, üçüncü kişiler tarafından dürüstçe ve ticari hayatın olağan akışı içinde, markasının aşağıda belirtilen biçimlerde kullanılmasını engelleyemez:
Markanın kullanılması
Madde 9- (1) Tescil tarihinden itibaren beş yıl içinde haklı bir sebep olmadan tescil edildiği mal veya hizmetler bakımından marka sahibi tarafından Türkiye’de ciddi biçimde kullanılmayan ya da kullanımına beş yıl kesintisiz ara verilen markanın iptaline karar verilir.
(2) Aşağıda belirtilen durumlar da birinci fıkra anlamında markayı kullanma kabul edilir:
(3) Markanın, marka sahibinin izni ile kullanılması da marka sahibi tarafından kullanım olarak kabul edilir.
Başvuru şartları, sınıflandırma ve bölünme
Madde 11- (1) Marka başvurusu;
a) Başvuru sahibinin kimliğine ilişkin bilgileri içeren başvuru formunu,
b) Marka örneğini,
c) Başvuruya konu mal veya hizmetlerin listesini,
ç) Başvuru ücretinin ödendiğini gösterir bilgiyi,
d) Başvuru, ortak marka veya garanti markası için yapılmışsa 32 nci madde kapsamında düzenlenmiş teknik şartnameyi,
e) Rüçhan hakkı talebi varsa rüçhan hakkı talep ücretinin ödendiğini gösterir bilgiyi,
f) Marka örneğinde Latin alfabesi dışında harf veya harfler kullanılmışsa bunların Latin alfabesindeki karşılığını, kapsar.
(2) Her başvuruyla sadece bir markanın tescili talep edilebilir.
(3) Başvuruya konu mal veya hizmetler 12/7/1995 tarihli ve 95/7094 sayılı Bakanlar Kurulu Kararı ile katılmamız kararlaştırılan Markaların Tescili Amacıyla Mal ve Hizmetlerin Uluslararası Sınıflandırılmasına İlişkin Nis Anlaşmasına göre sınıflandırılır. Kurum, başvuruda yer alan mal veya hizmetlerin ait olduğu sınıflarda ve sınıf numaraları üzerinde gerekli düzeltmeleri yapabilir.
(4) Mal veya hizmetlerin aynı sınıflarda yer almaları benzer olduklarına, farklı sınıflarda yer almaları da benzer olmadıklarına karine teşkil etmez.
(5) Marka başvurusu, başvuru sahibinin talebi üzerine, tescil edilene kadar, başvuru kapsamındaki mal veya hizmetler bakımından iki ya da daha fazla başvuruya bölünebilir.
(6) Marka başvurusunda yer alan içerikte, marka örneğinde veya mal ya da hizmet listesinde değişiklikleri kapsamayan imla hataları ve açık maddi hatalar başvuru sahibinin talebi üzerine düzeltilir.
(7) Başvuru, sınıflandırma ve bölünmeye ilişkin usul ve esaslar yönetmelikle belirlenir.
Marka hakkına tecavüz sayılan fiiller
Madde 29- (1) Aşağıdaki fiiller marka hakkına tecavüz sayılır:
a) Marka sahibinin izni olmaksızın, markayı 7 nci maddede belirtilen biçimlerde kullanmak.
b) Marka sahibinin izni olmaksızın, markayı veya ayırt edilemeyecek kadar benzerini kullanmak suretiyle markayı taklit etmek.
c) Markayı veya ayırt edilemeyecek kadar benzerini kullanmak suretiyle markanın taklit edildiğini bildiği veya bilmesi gerektiği hâlde tecavüz yoluyla kullanılan markayı taşıyan ürünleri satmak, dağıtmak, başka bir şekilde ticaret alanına çıkarmak, ithal işlemine tabi tutmak, ihraç etmek, ticari amaçla elde bulundurmak veya bu ürüne dair sözleşme yapmak için öneride bulunmak.
ç) Marka sahibi tarafından lisans yoluyla verilmiş hakları izinsiz genişletmek veya bu hakları üçüncü kişilere devretmek.
(2) 19 uncu maddenin ikinci fıkrası hükmü tecavüz davalarında def’i olarak ileri sürülebilir. Bu durumda kullanıma ilişkin beş yıllık sürenin belirlenmesinde dava tarihi esas alınır.
Marka hakkına tecavüze ilişkin Cezai Hükümler
Madde 30- (1) Başkasına ait marka hakkına iktibas veya iltibas suretiyle tecavüz ederek mal üreten veya hizmet sunan, satışa arz eden veya satan, ithal ya da ihraç eden, ticari amaçla satın alan, bulunduran, nakleden veya depolayan kişi bir yıldan üç yıla kadar hapis ve yirmi bin güne kadar adli para cezası ile cezalandırılır.
(2) Marka koruması olduğunu belirten işareti mal veya ambalaj üzerinden yetkisi olmadan kaldıran kişi, bir yıldan üç yıla kadar hapis ve beş bin güne kadar adli para cezası ile cezalandırılır.
(3) Yetkisi olmadığı hâlde başkasına ait marka hakkı üzerinde devretmek, lisans veya rehin vermek suretiyle tasarrufta bulunan kişi iki yıldan dört yıla kadar hapis ve beş bin güne kadar adli para cezası ile cezalandırılır.
(4) Bu maddede yer alan suçların bir tüzel kişinin faaliyeti çerçevesinde işlenmesi hâlinde ayrıca bunlara özgü güvenlik tedbirlerine hükmolunur.
(5) Bu maddede yer alan suçlardan dolayı cezaya hükmedebilmek için markanın Türkiye’de tescilli olması şarttır.
(6) Bu maddede yer alan suçların soruşturulması ve kovuşturulması şikâyete bağlıdır.
(7) Başkasının hak sahibi olduğu marka taklit edilerek üretilmiş malı, satışa arz eden veya satan kişinin bu malı nereden temin ettiğini bildirmesi ve bu suretle üretenlerin ortaya çıkarılmasını ve üretilmiş mallara elkonulmasını sağlaması hâlinde hakkında cezaya hükmolunmaz.