KAMULAŞTIRMA :
(Makalede "Kamulaştırmasız Elatma" dahil değildir.)
Mülkiyet hakkına getirilmiş anayasal bir sınırlama olan "kamulaştırma", Anayasamız, 46. maddesiyle kamulaştırma işleminin anayasal temelini oluşturmuştur.:
“Devlet ve kamu tüzelkişileri; kamu yararının gerektirdiği hallerde, gerçek karşılıklarını peşin ödemek şartıyla, özel mülkiyette bulunan taşınmaz malların tamamını veya bir kısmını, kanunla gösterilen esas ve usullere göre, kamulaştırmaya ve bunlar üzerinde idarî irtifaklar kurmaya yetkilidir.
Kamulaştırma bedeli ile kesin hükme bağlanan artırım bedeli nakden ve peşin olarak ödenir. Ancak, tarım reformunun uygulanması, büyük enerji ve sulama projeleri ile iskân projelerinin gerçekleştirilmesi, yeni ormanların yetiştirilmesi, kıyıların korunması ve turizm amacıyla kamulaştırılan toprakların bedellerinin ödenme şekli kanunla gösterilir. Kanunun taksitle ödemeyi öngörebileceği bu hallerde, taksitlendirme süresi beş yılı aşamaz; bu takdirde taksitler eşit olarak ödenir.
Kamulaştırılan topraktan, o toprağı doğrudan doğruya işleten küçük çiftçiye ait olanlarının bedeli, her halde peşin ödenir.
İkinci fıkrada öngörülen taksitlendirmelerde ve herhangi bir sebeple ödenmemiş kamulaştırma bedellerinde kamu alacakları için öngörülen en yüksek faiz uygulanır.”
Kamulaştırmanın İDARİ AŞAMASI / SÜRECİ :
✓ Yeterli ödenek temin edilir. (2942 sayılı Kamulaştırma Kanununun 3. maddesine göre)
✓ Yetkili makam tarafından kamu yararı kararı verilir. ( 2942 s. K.K. 5. maddesine göre)
✓ Kamu yararı kararı onaya tabi ise yetkili makam tarafından onaylanır. ( 6. maddesine göre)
✓ Kamulaştırılacak taşınmazın belirlenmesi, gerekli hazırlık işlemleri tamamlanarak kamulaştırma kararı tapuya şerh edilir. ( 2942 s. K.K. 7. maddesine göre)
✓ Satınalma usulü uygulanır. ( 2942 s. K.K. 8. maddesine göre)
KAMULAŞTIRMA AŞAMASINDA YAPILAN İŞLEMLER :
✓ İdare kamulaştırmaya konu taşınmaz malların kamulaştırma bedelini tespit etmek üzere kendi bünyesi içinden en az üç kişiden teşekkül eden bir veya birden fazla kıymet takdir komisyonunu görevlendirir.
✓ Taşınmaz malikleri adreslerine kamulaştırma görüşmesine çağrı için tebligat yapılır.
✓ Tebligatta görüşmenin yeri, tarihi, tebligata konu parselde yapılacak kamulaştırma miktarı ve görüşmede istenen belgeler yer alır.
✓ Değerin tespitinde, kamulaştırmayı gerektiren imar ve hizmet teşebbüsünün sebep olacağı değer artışları ile ilerisi için düşünülen kullanma şekillerine göre getireceği kâr dikkate alınmaz.
KAMULAŞTIRMA GÖRÜŞMESİ :
✓ Görüşmeler kamulaştırmaya konu taşınmazın malik yada hissedarları ile yapılır, bunun haricinde vekalet yada vasi belgesi olmadıkça üçüncü kişilerle görüşme yapılmaz, bilgi verilmez.
✓ Katılımcıların komisyonca teklif edilen tutarı kabul etmesi halinde taşınmaz malik yada hissedarları ile komisyon tarafından müştereken «Satınalma Tutanağı» imzalanır.
✓ Komisyonca belirtilen tutarın kabul edilmemesi halinde ise yine taşınmaz malik yada hissedarları ile komisyon tarafından müştereken «Anlaşmazlık tutanağı» imzalanır.
Görüşmeler tamamlandıktan sonra tebligat ulaşıp görüşmeye katılmayan yada görüşmeye katılarak Satınalma yada Anlaşmazlık tutanağına imza atmayan kişiler için «İmtina» tutanağı düzenlenir. Bu kişilerin için «Anlaşmazlık Tutanağına» imza atan taşınmaz malikleri gibi Kanunun 10. Maddesine göre işlem yapılır.
GÖRÜŞMEDEN SONRA YAPILAN İŞLER :
✓ Anlaşma sağlanan taşınmazların maliklerince imzalanan «Satınalma Tutanağı» tapuda İdare adına yapılacak tescil işleminin hukuki dayanağı olup satınalma tutanakları tescil bildirimleri ile birlikte ilgili Tapu Müdürlüğüne gönderilir.
✓ Tapu Müdürlüğünce İdare adına tescil/terkin işlemleri tamamlandıktan sonra satınalma tutanağında yer alan kamulaştırma bedelleri ilgililerine ödenir. Ödeme 45 gün içerisinde gerçekleştirilir. (Ancak hak sahibi tarafından beyan edilen Banka ve hesap bilgilerinde hata ve/veya tapu kaydında takyidat olması vb. durumlarda bu süre 45 günü geçebilir.)
✓ Anlaşmazlık yada imtina tutanağı düzenlenen taşınmazlarda kamulaştırma bedelinin tespiti ve kamulaştırılan kısmın İdare adına tescili/terkini için ilgili Asliye Hukuk Mahkemesinde dava açılır.
✓ Mahkeme tarafından tespit edilen bedel taşınmaz sahibine ödenmek üzere bankaya yatırılır.
✓ Kamulaştırma Kanununun 10. Maddesine göre açılan bu davanın yerel mahkemede sonuçlanması ile birlikte kamulaştırmaya konu yer İdare Mülkiyetine geçer.
✓ Yerel Mahkemece verilen bu karar tescil yönünden kesin olup tarafların bedele ilişkin istinaf hakları saklıdır.
✓ Açılan davanın 4 aydan uzun sürmesi halinde 4 aydan sonra geçen süre için kamulaştırma bedeline ilave olarak yasal faiz de ödenir.
✓ Davaya ilişkin bütün masraflar kamulaştırmayı yapan İdareye ait olup, sadece kararda vekalet ücretine hükmedilmesi halinde taşınmaz sahibinden vekalet ücreti tahsil edilir.
✓ Kamulaştırma davaları hukukumuzda tespit davası olarak kabul edilirler, bu yüzden taraf avukatları için maktu vekalet ücreti takdir edilmektedir. Bu davalar harç olarak da maktu harca tabidirler.
KAMULAŞTIRMA İLE İLGİLİ BİLİNMESİ GEREKEN HUSUSLAR :
✓ Kanunun 7. Maddesine göre İdarece konulan şerh mülkiyeti kısıtlayıcı bir şerh olmayıp bilgilendirme amaçlı konulmaktadır. Yasa gereği 6 ay içerisinde İdare kamulaştırma işlemine başlamaz ise şerh resen silinebilmektedir.
✓ Kamulaştırılan taşınmazların sahiplerinin İdarece teklif edilen bedeli kabul etmeleri halinde «Tezyidi Bedel» (Bedel Arttırma) davası açamazlar. Başka bir hak talebinde bulunamazlar.
✓ Kamulaştırılan taşınmazların sahipleri teklif edilen bedeli kabul etmemeleri halinde de kamulaştırma bedeli için dava açamazlar. Kamulaştırma bedelinin tespiti için dava açma yetkisi ve görevi kamulaştırmayı yapan İdareye aittir.
✓ Mahkemece 10. madde uyarınca yapılan tebligat, davet veya ilanen tebliğden sonra taşınmaz mal başkasına devir ve ferağ veya temlik edilemez. Mahkemece bu durumun önüne geçmek için Kamulaştırma Kanununun 31/b Maddesine göre şerh konur.
✓ Bu şerh Kamu Yararı Kararından sonra Kanunun 7. Maddesine göre konan şerhten farklı olup şerhin kaldırılması ancak ilgili Mahkemenin talimatı ile mümkündür.
✓ Kamulaştırmaya konu taşınmazın bir kısmı kamulaştırılıyor ve arta kalan kısmın kamulaştırılması isteniyor ise belirtilen tebliğ tarihinden itibaren 30 gün içerisinde İdareye başvuru yapılması gerekmektedir. Bu süre geçtikten sonra yapılan başvurular dikkate alınmaz.
Kamulaştırma işleminde ADLİ AŞAMA / DAVA SÜRECİ :
1.İdarenin Asliye Hukuk Mahkemesine Müracaatı :
Kanunun 8. maddesine göre satın alma usulü ile kamulaştırma gerçekleştirilemez ise idare, 7. maddeye göre topladığı bilgi ve belgelerle 8. Maddeye göre yaptırdığı bedel tespiti ve ilgili evrakı da ekleyerek taşınmazın bulunduğu yer asliye hukuk mahkemesine başvurur. İdare bu başvuruda mahkemeden, taşınmazın bedelinin tespiti ile bedelin peşin (kamulaştırma 3.maddesine yapılıyorsa taksitle ödenmesi) ödenmesi karşılığında taşınmazın idare adına tesciline karar verilmesini talep eder. Bu aşamanın nasıl yürüyeceği Kamulaştırma Kanununun 10. maddesinde düzenlenmiştir.
2.Meşruhatlı Davetiye :
İdarenin başvurusunu alan mahkeme, başvuru tarihinden itibaren en geç 30 gün sonrası için bir duruşma günü belirler, idarenin dilekçesini ve eklerini de ekleyerek, meşruhatlı bir davetiye ile maliki duruşmaya davet eder. Duruşma günü idareye de tebliğ edilir.
Mahkemenin, malik için çıkardığı meşruhatlı davetiyede (m.10) “14. maddede öngörülen otuz gün süre içerisinde, tebligat tarihinden itibaren kamulaştırma işlemine karşı idari yargıda iptal veya adli yargıda maddi hatalara karşı düzeltim davası açabileceği” açıkça bildirilir.
Yine bu davetiyede “14. maddede öngörülen 30 gün süre içerisinde kamulaştırma işlemine karşı idari yargıda iptal davası açanların, dava açtıklarını ve yürütmenin durdurulması kararı aldıklarını belgelendirmedikleri takdirde, kamulaştırma işleminin kesinleşeceği ve mahkemece tespit edilen kamulaştırma bedeli üzerinden, taşınmaz malın kamulaştırma yapan idare adına tescil edileceği” konusu da açıkça bildirilir.
Bu hükme göre, iptal davası açılmış ise dava sonuçlanıncaya kadar yahut dava açma süresi doluncaya kadar kamulaştırma işlemi kesinleşmiş olmayacaktır.
Kamulaştırma işlemine karşı açılan iptal davasında görevli ve yetkili mahkemeye gelince, kamulaştırma kararı Bakanlar Kurulunca alınmış ise, iptal davası Danıştay’da açılacaktır(DK, m.24/1-a). Diğer idarelerin aldığı kamulaştırma kararlarına karşı ise, taşınmazın bulunduğu yer idare mahkemesi yetkilidir (İYUK, m.34/1).
Kamulaştırma Kanuna göre; ikame edilen davaların sonuçları, dava açmayan diğer hak sahiplerini etkilemez. Ayrıca, elbirliğiyle mülkiyet halinde olan taşınmazlarda ortakların her birinin tek başına dava açma hakkı olduğu sabittir.
3.Bedelin Tespiti :
3.1.Duruşmada tarafların anlaşması: Mahkeme duruşmada tarafları, bedel konusunda anlaşmaya davet eder. Taraflar bedel konusunda anlaşır iseler, anlaşılan bu bedel kamulaştırma bedeli olarak kabul edilir ve 10. maddenin 8. fıkrasının 2. ve devamı cümlelerine göre hareket edilir.
3.2.Bedelin mahkemece tespiti: Duruşmada taraflar bedel konusunda anlaşamaz iseler bedel, kanunun 10, 11 ve 15. maddelerinde belirlenen usullere göre (bilirkişi, keşif, duruşma) mahkemece tespit edilir.
4.Taşınmazın İdare Adına Tescili :
İdare, belirlenen 15 günlük süre içerisinde, bedelin belirtilen bankaya yatırıldığına ilişkin makbuzu mahkemeye ibraz ederse, mahkeme, taşınmazın idare adına tesciline ve bedelin hak sahibine ödenmesine karar verir ve bu karar tapu idaresine ve bankaya bildirilir.
Kamulaştırma Kanununun 25. maddesinin 1. fıkrasında açıkça belirtildiği üzere, taşınmazın mülkiyeti, asliye hukuk mahkemesinin tescil kararı ile idareye geçer. Kanunun 10. maddesine göre, mahkemenin verdiği tescil hükmü kesindir. Bunun anlamı, bu karara karşı olağan kanun yollarına başvurulamaz. Bedele ilişkin kararın ise istinafı mümkündür.
ACELE KAMULAŞTIRMA
Kamulaştırma Kanunu “Madde 27 – 3634 sayılı Milli Müdafaa Mükellefiyeti Kanununun uygulanmasında yurt savunması ihtiyacına veya aceleliğine Cumhurbaşkanınca karar alınacak hallerde veya özel kanunlarla öngörülen olağanüstü durumlarda gerekli olan taşınmaz malların kamulaştırılmasında kıymet takdiri dışındaki işlemler sonradan tamamlanmak üzere ilgili idarenin istemi ile mahkemece yedi gün içinde o taşınmaz malın 10 uncu madde esasları dairesinde ve 15 inci madde uyarınca seçilecek bilirkişilerce tespit edilecek değeri, idare tarafından mal sahibi adına 10 uncu maddeye göre yapılacak davetiye ve ilanda belirtilen bankaya yatırılarak o taşınmaz mala el konulabilir. Mahkemece verilen taşınmaz mala el koyma kararı tapu müdürlüğüne bildirilir. Taşınmaz malın başkasına devir, ferağ veya temlikinin yapılamayacağı hükmü tapu kütüğüne şerh edilir. El koyma kararından sonra taşınmaz mal 20’nci madde uyarınca boşaltılır.
Bu Kanunun 3 üncü maddesinin 2’nci fıkrasında belirtilen hallerde yapılacak kamulaştırmalarda yatırılacak miktar, ödenecek ilk taksit bedelidir.”
Normal kamulaştırmadan farklı olarak 27. maddede belirtilen şartlar gerçekleştiğinde kamulaştırma işlemlerinin tamamı (değer tespiti dahil) 10. maddeye göre açılacak davada yerine getirilecektir.
İdare, acele el konulacak taşınmazın değerinin belirlenmesini taşınmazın bulunduğu Asliye Hukuk Mahkemesi’nden ister. Mahkeme, 27. maddeye dayalı talepleri en geç 7 gün içinde sonuçlandırmalıdır. En hızlı şekilde keşif ve değer tespiti yapılır ve bilirkişiler raporu hazırlayıp sunar. Mahkeme, belirlenen bedeli mal sahibi adına bankaya yatırmak üzere İdare’ye süre verir. Banka dekontunun dosyaya sunulması üzerine mahkeme bankaya yatan bedelin taşınmaz malikine ödenmesine, taşınmaza el konulmasına karar verir.
Acele kamulaştırma kararının verilmesinden sonra idare, makul süre içinde (Yargıtay’a göre 6 ay) 10. maddeye göre Bedelel Tespiti ve Tescil Davası açılmalıdır. Bu makul süre geçmesine rağmen İdare dava açmıyorsa, mülk sahibinin Kamulaştırmasız El Atma hükümlerine göre tazminat talebinde bulunma hakkı doğar.Tapunun iptaline ve idare adına tescile karar verilmesi yanlış olur.
Acele el koyma kararı, acele elkoyma bedelinin tespiti, bu bedeli malik adına açılan banka hesabına depo edilmesi ve taşınmaza el konulması hükümlerini içeren delil tespiti niteliğinde bir karar olduğu, Kıymet takdir komisyonu tarafından belirlenen değer kamulaştırma işlemi yapılacak olan taşınmazın bedelin kesin hüküm niteliği taşımaması nedeniyle, el koyma kararına karşı istinaf yoluna gidilemez. Ayrıca el koyma bedeline faiz işletilmesine karar verilemez.
Acele kamulaştırmalarda olağan kamulaştırmadan farklı olarak önce taşınmaza el konulur. Sonra maliklere tebligat yapılarak dava hakları bildirilir. Bedel mahkemece tespit edilerek malikler adına bloke edilir.
Acele kamulaştırma işlemlerine, taşınmaza el konulduktan sonra yapılan tebligat üzerine 30 gün içerisinde idari yargıda dava açılabilir. Yine acele kamulaştırma kararının resmi gazetede yayımlanması üzerine dava konusu edilebilir. İvedi yargılama usulüne tabidir.
Bu davalarda; dava dilekçesi karşı tarafa tebliğ edilmek ve taraf teşkili sağlanmak zorunlu değildir.
Acele kamulaştırma kararı alma yetkisi, Cumhurbaşkanlığı hükümet sistemine geçmeden önce, Bakanlar Kurulu’na ait bir yetki iken, Cumhurbaşkanlığı hükümet sistemine geçilmesi ile birlikte bu yetki Cumhurbaşkanlığı’na geçmiş olup; bu yetki devredilemez.
Cumhurbaşkanlığının acele el koyma kararının Resmi Gazete’de yayınlanmasının ardından, 30 gün içerisinde Danıştay’da yürütmeyi durdurma istemli olarak iptal davası açılabilir.
Danıştay tarafından, acele kamulaştırma işleminin yürütmesi durdurulmuş ise veya iptal edilmiş olmasına rağmen mahkeme kararı henüz kesinleşmemiş ise, asliye hukuk mahkemesinin acele kamulaştırma davasında, Danıştay kararının kesinleşmesini bekletici mesele yapması gerekir.
Acele el koyma/ kamulaştırma davasında malik/ler hesabına depo edilen bedelin banka hesabından alınması, zımnen, bu bedelin kamulaştırma bedeli olarak kabul edildiği anlamına gelmediği gibi, taşınmazın idare adına tescile ferağ verildiği anlamına da gelmez.
Mahkemece el koyma kararı verilmesi durumunda, idare 15 gün içerisinde el konulan taşınmazın boşaltılması için icra müdürlüğüne müracaat eder. İcra müdürlüğü 15 gün içerisinde taşınmazın boşaltılması için, taşınmaz maliklerine ve taşınmazı kullanan diğer kişilere yazı gönderir. Bu süre içerisinde taşınmaz boşaltılmaz ise idarenin talebi üzerine, icra müdürlüğünce taşınmaz boşaltılır. Malik ve taşınmazı kullanan başkaca kişiler tarafından, icra müdürlüğü işlemlerine karşı itiraz ve şikayet edilmek suretiyle boşaltma işlemi durdurulamaz. Mahkemece ihtiyati tedbir kararı verilemez.
Karayolları kamulaştırmalarının ardından TANAP başta olmak üzere enerji nakil hatları, kentsel dönüşüm ve HES uygulamalarında acele kamulaştırma uygulaması sıklıkla gündeme gelmektedir.
Diğer özel kanunlarda ʺÇevre ve Şehircilik Bakanlığı, Özelleştirme İdaresi Başkanlığıyla, TOKİ ‘ye deʺ bu yetki tanınmıştır.
SIKÇA SORULAN SORULAR :
1.Kamulaştırma İşleminin Yasal Dayanağı Nedir?
Kamulaştırma Türkiye Cumhuriyeti Anayasasının 46. Maddesi kapsamında 2942 Sayılı Kamulaştırma Kanunu hükümlerine göre yapılmaktadır.
2.Kamulaştırma bedelini kabul etmediğim durumda ne olacak?
Kamulaştırma görüşmesinde maliklerin teklif edilen kamulaştırma bedelini kabul etmeme hakkı bulunmaktadır. Bu durumda idare tarafından kamulaştırma bedelinin tespiti amacıyla ilgili Asliye Hukuk Mahkemesi’ne bedel tespit ve tescil davası açılır ve Mahkemece kamulaştırma bedelinin belirlenmesi talep edilir. Mahkeme atayacağı bilirkişiler vasıtasıyla yerinde keşif yaparak kamulaştırma bedelini tespit eder.
3.Yerel Mahkemenin verdiği kararı istinaf edebilir miyim?
Yerel Mahkemenin verdiği kararda tescil hükmü kesin olup bedel yönü ile istinaf mümkündür.
4.Kamulaştırmaya karşı İdari Yargıda dava açılabilir mi?
Kamulaştırma işleminin iptaline ilişkin İdari Yargıda, 10 uncu madde gereğince mahkemece yapılan tebligat gününden, kendilerine tebligat yapılamayanlara tebligat yerine geçmek üzere mahkemece gazete ile yapılan ilan tarihinden itibaren otuz gün içinde, dava açılabilir.
5.Kamulaştırma görüşmesinde teklif edilen bedeli kabul ettikten sonra bedel arttırma (tezyidi bedel ) davası açılabilir mi?
Bedel kabul edildikten sonra tezyidi bedel davası açılamaz.
6.Kamulaştırma görüşmesinde teklif edilen bedeli taşınmaz sahibi/hissedarı olarak kabul ettim. Kamulaştırma bedelinin bir kısmının 3. bir kişiye ödenmesini talep edebilir miyim?
Anlaşma sonucu ödenmesi gereken bedel sadece taşınmazın sahibine yada hissedarına ödenir. Bunun haricinde bir icra, vergi borcu yada sigorta alacağı var ise resen kesilir ve kalan kısım tarafınıza ödenir.
7.Satınalma tutanağı imzaladıktan sonra işlemler için tekrar Tapu Müdürlüğüne gitmem gerekir mi? Satınalma tutanağı taşınmaz sahibinin tapuda tescil veya terkinine dair kabul beyanını içerdiğinden tekrar tapu müdürlüğüne gitmenize gerek yoktur.
8.Anlaşma yada Mahkeme sonucu bankaya adıma yatırılan kamulaştırma bedelini almaz isem ne olur?
Alacağınız bedel 10 yıl süre ile bankada bekler. Sonrasında Bankacılık Mevzuatı gereği TMSF’na devrolunur. Bunun için sonrasında İdareden herhangi bir hak talebinde bulunulamaz.
9.Parselimde Kamulaştırma Kanununun 31/b Maddesine göre şerh var. Kaldırabilir miyim? Kamulaştırma Kanununun 4650 Sayılı Kanun ile değiştirilmesinden sonra konulan şerhler Kanunun 10. Maddesine göre açılan davadan sonra Mahkemece konulmuş olduğundan kaldırılması Mahkeme Kararı ile mümkündür. 10. Madde davası sonucu hükmedilen kararın Tapu Müdürlüğüne ibraz edilerek infazın gerçekleştirilmesinden sonra kaldırılabilir. Eğer 4650 sayılı Kanundan önce konulmuş ise ilgili idareye başvuru yapılarak şerh gerekçesi araştırılır. Şerhin gerekçesi ortadan kaldırıldıktan sonra şerhin kaldırılması mümkündür.
10.Arazimin tapu kütüğünde haciz/ipotek/vergi borcu/temlik nedeniyle şerh var Kamulaştırma bedeli kime ödenir?
Tapu kütüğünde ki şerh sahibinin muvafakati istenir. Bu muvafakat alınmaz ise kamulaştırma bedelinin borç kadar olanı şerh sahibine ödenir ve alacağınızdan düşülür.
11.İdare aleyhine açtığım dava Kamulaştırma Kanununun 38. Maddesi kapsamında reddedilmişti. Son yasal düzenlemeler ile herhangi bir hak ve alacağım var mıdır?
Kamulaştırmada zaman aşımını düzenleyen Kamulaştırma Kanununun 38. Maddesi, Anayasa Mahkemesinin 10/4/2003 tarih ve E.2002/112, K.2003/33 sayılı kararı ile iptal edilmiştir. Son olarak 6487 Sayılı Kanun ile konu yeniden düzenlenmiştir. İlgili idareye müracaat ederek uzlaşma başvurusunda bulunabilirsiniz. Kanunda belirtilen şartlar oluşmuş ise talebiniz değerlendirilecektir.
12.Hazine arazisini kullanıyorum, ürün bedeli alabilir miyim?
Araziye girmeden önce Ecr-i misil belgesini ibraz etmek yada muhtar ve azaların imzaları ile durum tutanak altına alınmak kaydıyla sadece ürün bedeli alabilirsiniz.
13.Mera arazisini kullanıyorum, ürün bedeli alabilecek miyim?
Mera arazisi üzerindeki yapı, ürün ve müştemilat için işgalciye ödeme yapılamaz.
14.Devlet ormanı vasfındaki araziyi kullanıyorum, ürün bedeli alabilir miyim?
Orman arazisi üzerindeki yapı, ürün ve müştemilat için işgalciye ödeme yapılamaz.
15.Kamulaştırılan yerde binam ve ağacım var. Bunların enkazını alabilir miyim?
Kamulaştırma bedeli müştemilatın tümü için hesaplanır. kamulaştırma görüşmesinde enkazı istediğinizi beyan ederseniz hesaplama ona göre yapılır. Tutanağa not düşülür ve işlemler buna göre devam ettirilebilir.
16.Bedel tespit ve tescil davasında ortaya çıkan masraflar için tarafıma borç oluşur mu?
Kanunun 10. Maddesine göre açılan davalarda dava masrafları kamulaştırmayı yapan idareye aittir. Ancak dava sonucu Mahkeme kararında vekalet ücretine hükmedilir ise bu ücret tarafınızca ödenir.
17.Kamulaştırılan parsel Köy Tüzel Kişiliğine ait. Bu taşınmaz nasıl kamulaştırılacak?
Köy Tüzel Kişiliğinin arazi devrine ilişkin kararı karar defterine kayıt edilir. İllerde vali, İlçelerde kaymakam tarafından onaylandıktan sonra karar İdareye sunulur. Kamulaştırma bedeli Köy Tüzel Kişiliği hesabına yatırılır.
18.Arazimden yol geçeceğini öğrendim. Kamulaştırma işlemleri için İdareye adres bildirmeme gerek var mı?
Kamulaştırılacak parsellerin mülkiyet bilgileri ilgili TAKBİS üzerinden, maliklerin adres bilgileri ise MERNİS üzerinden elektronik olarak alınmaktadır. Sadece adres değişikliklerinin Muhtarlıklara bildirilmesi yeterli olur.
19.Tapuda davalı taşınmazın bedeli nasıl ödenir?
Taşınmazın tapu kaydında malik hanesi «Davalı» olarak görünüyor ise taşınmazın kamulaştırmaya konu kısmı için Kanunun 18. Maddesine göre dava açılır. Bu kısımdaki hak ve alacaklar bedele dönüşür ve kamulaştırma bedeli üçer aylık vadeli hesaba yatırılır. İhtilaf çözüldüğü zaman Mahkemenin talimatı ile bu bedel hak sahibine ödenir.
20.Kanunun 10. Maddesine göre açılan davanın sonucunda aldığım bedel Yargıtay/İstinaf Mahkemesince bozuldu. Bedel düştü. Ne yapmam gerekir?
Kesinleşme kararının tarafınıza tebliğinden sonra ilgili idareye müracaat ederek fark bedelini iade etmeniz gerekir. Aksi takdirde Amme Alacaklarının Tahsil Usulü Hakkında Kanun hükümlerine göre işlem yapılır.
21.Sahibi olduğum parsel için Resmi Gazetede acele kamulaştırma kararı yayınlandı. Ekindeki listede parselim de var. Bundan sonraki işlemler nasıl olacak?
İdare taşınmazın kamulaştırmaya konu kısmına «El koyma» kararı alınması için ilgili Mahkemeye başvurur. Mahkeme yedi gün içinde kıymet takdirini yaptırarak el koyma kararını verir. İdare takdir edilen bedeli yatırıp ödeme yaptığına dair dekontu Mahkemeye sunarak taşınmaza girer. Bu bedel taşınmazın gerçek kamulaştırma bedeli olmayıp sadece el koyma bedelidir. Sonrasında Kanunun 10. Maddesine göre açılacak dava neticesinde kamulaştırma bedeli kesinleşir. Kesinleşen bu bedel ile el koyma bedeli arasında ortaya fark çıkar ise mahsuplaşılır.