Ni Ce

    HUKUK & DANIŞMANLIK

    MARKA & PATENT  TESCİL

TÜKETİCİ HAKEM HEYETİ - SSS

*Bilgilendirme amaçlı yayınlanmıştır.                                                                                 *Yasa, yönetmelik ve Bakanlık çalışmalarından yararlanılmıştır.

 

1-  Belirsiz alacaklara ilişkin yapılan başvurularda görevli tüketici hakem heyeti nasıl tespit edilir? Karar alma sırasında izlenecek usul ne olmalıdır?

  1. Tüketici Hakem Heyetleri Yönetmeliǧi’nin “Başvuru” başlıklı 11 inci maddesinde, uyuşmazlıklarla ilgili başvurunun, uyuşmazlık konusunu içeren dilekçenin varsa delil oluşturan ilgili belgelerle birlikte tüketici hakem heyetine verilmesiyle yapılacaǧı; başvuruların Bakanlıǧın internet sayfasında yer alan başvuru formu kullanılarak  yapılabileceǧi; başvuru formu kullanılmadan yapılan başvurularda; başvuru sahibinin adının, soyadının, Türkiye Cumhuriyeti kimlik numarasının, adresinin ve varsa diǧer iletişim bilgilerinin, talebinin ve Türk Lirası cinsinden uyuşmazlık deǧeri ile şikâyet edilene ilişkin bilgilerin bulunmasının zorunlu olduǧu;
  2. Elektronik ortamda yapılan başvuruların Tüketici Bilgi Sistemi (TÜBİS) ile yapılmasının zorunlu olduǧu ve bu başvuruların geçerli olabilmesi işin uyuşmazlıkla ilgili başvuru formunun eksiksiz olarak doldurulmasının, varsa bilgi ve belgelerin sisteme yüklenmiş olmasının gerektiǧi düzenlenmiştir.
  3. Ayrıca Yönetmeliǧin “Kararın niteliǧi ve kapsamı” başlıklı 22 nci maddesinde, tüketici hakem heyetlerinin uyuşmazlıkla ilgili karar verirken tarafların talebiyle baǧlı olduǧu belirtilmiş ve belirsiz alacak başvurularına ilişkin özel bir düzenleme öngörülmüştür. Bu baǧlamda başvurunun yapıldıǧı tarihte uyuşmazlık miktarının tam ve kesin olarak belirlenebilmesinin mümkün olmadıǧı durumlarda, başvuru sahibinin hukuki ilişkiyi ve asgari bir miktarı belirtmesi ile inceleme sürecinde uyuşmazlık miktarının bilgi veya belgelerle tam olarak tespit edilmesi halinde tüketici hakem heyetlerince, başvuruda talep edilen miktardan daha fazlasına veya daha azına karar verilebileceǧi ancak verilen kararın her halükarda 6 ncı maddede belirtilen parasal sınırlar dahilinde olması gerektiǧi düzenlenmiştir.
  4. Yukarıda belirtilen hükümler uyarınca, alacaǧın veya talep sonucunun tam olarak belirlenebilmesinin mümkün olmadıǧı durumlarda, hukuki ilişkinin ve asgari bir miktarın belirtilmesi ve fazlaya ilişkin hakların saklı tutulması şartıyla tüketici hakem heyetlerine belirsiz alacak başvurusunda bulunulabileceǧi; söz konusu başvuruların ekinde başvuruya konu iddiaları ispatlar bilgi ve belgelerin sunulmaması durumunda tüketici hakem heyetince karşı taraftan bilgi ve belge istenebileceǧi, deǧerlendirme sürecinde uyuşmazlık miktarının karşı tarafın vereceǧi cevap veya başvuru sahibinin daha sonradan sunacaǧı bilgi ve belgeler kapsamında tam olarak tespit edilmesi halinde başvuruda talep edilen miktardan daha fazlasına veya daha azına karar verilebileceǧi ancak verilen kararın her halükarda Yönetmeliǧin 6 ncı maddesinde belirtilen parasal sınırlar dahilinde olması gerektiǧi deǧerlendirilmektedir.
  5. Bu baǧlamda:
  6. Başvuruda belirtilen meblaǧ ilçe tüketici hakem heyetinin görev alanına girmekle birlikte başvurunun incelenmesi sırasında uyuşmazlık konusunun il tüketici hakem heyetinin görev alanına girdiǧi anlaşılmışsa; ilçe tüketici hakem heyeti tarafından görevsizlik kararı verilmesi, verilen kararda görevli yer olarak ilgili il tüketici hakem heyetinin belirtilmesi ve tüketicinin de başvurusunu il tüketici hakem heyetine yapması gerektiǧi;
  7. Başvuruda belirtilen meblaǧ il tüketici hakem heyetinin görev alanına girmekle birlikte başvurunun incelenmesi sırasında uyuşmazlık konusunun tüketici mahkemesinin görev alanına girdiǧi anlaşılmışsa; il tüketici hakem heyeti tarafından görevsizlik kararı verilmesi, verilen kararda görevli yer olarak ilgili tüketici mahkemesinin belirtilmesi ve tüketicinin başvurusunu tüketici mahkemesine yapması gerektiǧi;
  8. Başvuruda belirtilen meblaǧ il tüketici hakem heyetinin görev alanına girmekle birlikte başvurunun incelenmesi sırasında uyuşmazlık konusunun ilçe tüketici hakem heyetinin görev alanına girdiǧi anlaşılmışsa; il tüketici hakem heyeti tarafından uyuşmazlıǧın esası hakkında karar verilebileceǧi deǧerlendirilmektedir.

2-  2004 sayılı Icra ve Iflas Kanunu hükümlerine başvurmadan önce tüketici hakem heyetlerine başvuru zorunlu mudur? 6502 sayılı Kanun kapsamına giren uyuşmazlıklar nedeniyle alacaklı tüketici, satıcı veya saǧlayıcı tarafından ilamsız icra takibine geçilmesi, yapılan itiraz nedeniyle söz konusu takibin durması, alacaklı tarafından itirazın iptali ile icra takibatının devamına ve icra inkar tazminatına karar verilmesi talebiyle tüketici hakem heyetlerine başvuruda bulunulması durumunda, verilecek kararın kapsamı ne olmalıdır? Tüketici hakem heyetlerinin itirazın iptali ile icra takibinin devamına ve icra inkar tazminatına karar verme konusunda yetkileri var mıdır?

  1. Tüketici hakem heyetlerinin, kendilerine sunulan belgeler üzerinden inceleme yaparak ve gerekirse dosyayı uzman bilirkişiye havale ederek alacaǧın varlıǧı ve miktar yönünden uyuşmazlıǧın esası hakkında olumlu ya da olumsuz bir karar vermesi gerektiǧi; diǧer taraftan mahkeme olmamaları nedeniyle itirazın iptali ile icra takibinin devamına ve icra inkar tazminatına karar verilmesi hususlarının tüketici hakem heyetlerinin görev alanına girmediǧi deǧerlendirilmektedir. Nitekim Yargıtay 13. Hukuk Dairesi’nin 18/03/2015 tarihli ve E. 2015/10571 ve K. 2015/8738 sayılı Kararında da bu husus açıkça belirtilmiştir.

 3-  Tüketici kimdir?

  1. 6502 sayılı Kanun’un “Kapsam” başlıklı 2 nci maddesinde, Kanunun her türlü tüketici işlemi ile tüketiciye yönelik uygulamaları kapsadıǧı düzenlenmiştir. Söz konusu  hüküm uyarınca bir işlemin veya uygulamanın 6502 sayılı Kanun kapsamında deǧerlendirilebilmesi için taraflardan birinin tüketici olması gerekmektedir.
  2. 6502 sayılı Kanun’un “Tanımlar” başlıklı 3 üncü maddesinde “tüketici” ticari veya mesleki olmayan amaçlarla hareket eden gerçek veya tüzel kişiyi ifade eder şeklinde tanımlanmıştır. Dolayısıyla tüketici olarak kabul edilmede belirleyici unsur “ticari veya mesleki amaçlarla hareket etmemektir”.
  3. Bununla birlikte 6502 sayılı Kanun’da iki husus özel olarak düzenlenmiştir.
  4. Kooperatifler kural olarak tüketici tanımı işine girmemekle birlikte, 6502 sayılı Kanun’un 39 uncu maddesi uyarınca, Kanunun “Konut finansmanı” başlıklı bölüm hükümlerinin uygulanmasında, konut yapı kooperatiflerinin gerçek kişi ortakları tüketici olarak kabul edilmektedir.
  5. 6502 sayılı Kanun’un “Paket tur sözleşmeleri” başlıklı 51 inci maddesinin 9 uncu fıkrasında, ticari veya mesleki faaliyetleri çerçevesinde paket tur hizmetinden faydalanan kişiler de tüketici olarak kabul edilmektedir.
  6. Ayrıca sosyal amaçlı olup, ticaretle iştigal etmeyen, kar amacı gütmeyen dernek, vakıf gibi tüzel kişiler ile apartman, site yöneticiliǧi  yargı kararlarında tüketici olarak kabul edilmektedir.
  7.  

4-  Kamu kurum ve kuruluşları satıcı / saǧlayıcı tanımına girer mi?

  1. Ticari veya mesleki amaçlarla hareket eden bir kamu tüzel kişisinin veya onun adına ya da hesabına hareket eden gerçek veya tüzel kişinin, mal veya hizmet piyasalarında tüketici ile bir sözleşme veya tüketici işlemi yapması halinde 6502 sayılı Kanun kapsamında satıcı/saǧlayıcı tanımına gireceǧi deǧerlendirilmektedir.

5- Tüketici hakem heyetlerine Şahsen başvuru zorunlu mudur? Posta yoluyla yapılan başvurular kabul edilmeli midir?

  1. Şahsen veya avukat aracılıǧıyla yapılacak başvurunun, tüketici hakem heyetine elden verilmesi, posta yoluyla gönderilmesi veya elektronik ortamda Tüketici Bilgi Sistemi ile iletilmesi mümkündür.

6-  Tüketici Hakem Heyetleri Şartları taşımayan başvurular  kabul edilmeli midir?

  1. Başvuru sahibinin adının, soyadının, Türkiye Cumhuriyeti kimlik numarasının, adresinin ve varsa diǧer iletişim bilgilerinin, talebinin ve Türk Lirası cinsinden uyuşmazlık deǧeri ile Şikâyet edilene ilişkin bilgilerin bulunmadıǧı bir başvuruda, tüketicinin başvurudaki eksikliklerin giderilmesi yönünde yazılı veya sözlü olarak uyarılması gerektiǧi, eksikliklerin giderilmemesi durumunda başvurunun işleme alınmaması; işleme alınmış başvuruların, başvuru şartlarının yokluǧu gerekçesiyle usulden reddine karar verilmesi gerektiǧi deǧerlendirilmektedir.

7- Tüketici hakem heyetine yapılacak başvurularda başvuru ekinde uyuşmazlıǧı ispatlar bilgi ve belgelerin bulunması zorunlu mudur?

  1. Sunulması beklenmekle birlikte, başvuru ekinde başvuruya konu iddiaları ispatlar bilgi ve belgelerin sunulması, başvurunun kabulü veya uyuşmazlıǧın karara baǧlanması için zorunlu deǧildir. Bu baǧlamda başvuruda başvuru sahibinin adının, soyadının, Türkiye Cumhuriyeti kimlik numarasının, adresinin ve varsa diǧer iletişim bilgilerinin, talebinin ve Türk Lirası cinsinden uyuşmazlık deǧeri ile Şikâyet edilene ilişkin bilgilerin bulunması gerekli ve yeterlidir.
  2. Nitekim yapılan başvurularda tüketici hakem heyetlerine, uyuşmazlık konusuna ilişkin her türlü bilgi ve belgeyi taraflardan, ilgili kişi, kurum ve kuruluşlardan isteyebilme yetkisi verilmiş; istenilen bilgi ve belgelerin verilen süre içinde sunulmaması halinde dosyadaki mevcut bilgi ve belgeler üzerinden karar verileceǧi yönetmelikte hüküm altına alınmıştır.
  3.  

8- Fatura adına düzenlenmemiş olmakla birlikte malın kullanıcısı veya hizmetin faydalanıcısı olan tüketici mal veya hizmetle ilgili olarak tüketici hakem heyetine başvurabilir mi?

  1. 6502 sayılı Kanun’un “Tanımlar” başlıklı 3 üncü maddesinde “tüketici” ticari veya mesleki olmayan amaçlarla hareket eden gerçek veya tüzel kişiyi ifade eder şeklinde tanımlanmış olup, “hareket etmek” ifadesi “edinmeyi, kullanmayı ve yararlanmayı” kapsamaktadır. Bu baǧlamda, tüketici hakem heyetlerine “kullanan veya yararlanan” sıfatıyla başvuran tüketicilerin başvurularının deǧerlendirilmeye alınması gerekmektedir.
  2. Örneǧin, Balıkesir’de yaşayan bir babanın Ankara’da üniversitede okuyan 20 yaşındaki kızına, Ankara’da satın almış olduǧu akıllı telefonun ayıplı çıkması nedeniyle ortaya çıkan uyuşmazlıǧın çözümü amacıyla kızın Ankara’da işlemin yapıldıǧı yer hakem heyetine başvurabilmesi mümkündür.
  3. Bununla birlikte, satıcı, saǧlayıcı veya icra daireleri ile tüketiciler arasında sorun yaşanmasının önüne geçilmesi amacıyla, “kullanan veya yararlanan” sıfatıyla yapılan başvurular hakkında verilecek tüketici hakem heyeti kararlarında, “fatura başkası adına düzenlenmiş olmakla birlikte başvuru sahibinin kullanan veya yararlanan sıfatıyla tüketici hakem heyetine başvuruda bulunduǧunun” belirtilmesi gerektiǧi deǧerlendirilmektedir.

9- Türkiye’de ikametgâhı bulunmayan T.C. vatandaşları  hangi usulle başvurabilirler?

  1. Türkiye’de ikametgâhı bulunmayan T.C. vatandaşı tüketicilerin, yapılacak tebligatlarda sıkıntı yaşamaması amacıyla, tüketici hakem heyetine Türkiye’de vekâlet vereceǧi bir avukat aracılıǧıyla başvuru yapabilecekleri deǧerlendirilmektedir.

10- T.C. kimlik numarası olmayan Yabancılar, tüketici hakem heyetine hangi usullerle başvurabilirler?

  1. T.C. vatandaşı olmayan kişilerin tüketici işlemleri ile tüketiciye yönelik uygulamalar nedeniyle, Türkiye’de yaşamış oldukları uyuşmazlıkların çözümü amacıyla tüketici hakem heyetlerine başvurabilecekleri; yabancı kimlik numarası olan kişilerin başvurularında bu numaralarını kullanabilecekleri, yabancı kimlik numarasına sahip olmayan yabancıların da başvurularının kabul edilmesi gerektiǧi deǧerlendirilmektedir.

11- Mirasçılar tarafından tüketici hakem heyetine başvuru nasıl yapılmalıdır?

  1. Mirasçılardan birinin tüketici hakem heyetine, terekeyle ilgili bir başvuruda bulunabileceǧi ancak başvurunun bütün mirasçılar tarafından yürütülmesi gerektiǧi; bu baǧlamda mirasçılardan biri tarafından yapılan başvuruya diǧer mirasçılar tarafından, başvuru sırasında onay verilebileceǧi veya sonrasında katılım saǧlanabileceǧi,
  2. Yapılan başvuruya diǧer mirasçıların onay vermemeleri veya katılmamaları halinde terekeye sulh mahkemesi tarafından bir temsilci atanması gerektiǧi, temsilci atanmaması halinde ise talebin taraf ehliyeti yokluǧundan reddedilmesi gerektiǧi deǧerlendirilmektedir.
  3.  

12- Tüketici hakem heyetlerinin bilgi ve belge isteme yazılarına satıcı veya saǧlayıcılar veya tüketiciler tarafından cevap verilmemesi durumunda verilecek kararın mahiyeti ne olmalıdır?

  1. Bilgi ve belge isteme yazısına cevap verilmemesi halinde başvuru ve ekindeki bilgi ve belgeler başvuruya konu iddiaları ispatlar nitelikte ise talebin kabulüne karar verilebileceǧi; başvuru ve ekinde başvuruya konu iddiaları ispatlar bilgi ve belge sunulmamış olması durumda talebin reddine karar verilebileceǧi deǧerlendirilmektedir.

13- Inceleme aşamasında talep üzerine veya re’sen Şikâyet edilenin deǧiştirilmesi mümkün müdür?

  1. İnceleme aşamasında, tüketici tarafından veya tüketici hakem heyetince re’sen, Şikâyet edilenin uyuşmazlıǧın tarafı olmadıǧı anlaşılabilir. Bu durumda, taleple baǧlılık ilkesi gereǧince tüketici hakem heyeti tarafından re’sen Şikâyet edilenin deǧiştirilemeyeceǧi ancak tüketiciye bilgi verilerek gerekli deǧişikliǧin yapılmasının saǧlanabileceǧi; tüketicinin ise başvuruyu yapmış olduǧu tüketici hakem heyetine dilekçe vermek suretiyle, uyuşmazlık hakkında karar verilmeden önce Şikâyet edileni deǧiştirebileceǧi deǧerlendirilmektedir. Şikâyet edilenin deǧiştirilmesi durumunda, taraf olarak gösterilen yeni Şikâyet edilene bilgi ve belge isteme yazısı gönderilmesi ve incelemenin yeni koşullara göre yeniden yapılması gerekmektedir.

14- Tarafları aynı olan birden fazla tüketici işlemi nedeniyle meydana gelen birden fazla uyuşmazlıǧın çözümü tek bir başvuruda birleştirilerek karara baǧlanabilir mi?

  1. Örneǧin, aynı tüketici tarafından aynı bankadan çekilmiş 5 farklı banka kredisinin dosya masraflarının iadesi talebiyle yapılmış başvurular hakkında tek bir karar verilip verilemeyeceǧi hususu.
  2. Tüketici işlemlerinin farklı olması nedeniyle tarafları aynı olsa bile birden fazla tüketici işlemi nedeniyle meydana gelen uyuşmazlıkların çözümünün tek bir kararla deǧil ayrı ayrı karara baǧlanması gerektiǧi deǧerlendirilmektir.

15- Tarafları aynı olan tek bir tüketici işlemi nedeniyle meydana gelen farklı uyuşmazlıkların çözümü tek bir başvuruda birleştirilerek karara baǧlanabilir mi?

  1. Örneǧin, bir bankadan çekilmiş tek bir banka kredisi nedeniyle oluşmuş dosya masrafı, ipotek fek ücreti, yeniden yapılandırma gibi üç uyuşmazlık hakkında tek bir karar verilip verilemeyeceǧi hususu.
  2. Tüketici Hakem Heyetleri Yönetmeliǧi’nin “Kararın niteliǧi ve kapsamı” başlıklı 22 nci maddesinde, aynı tüketici işleminden kaynaklanan birden fazla uyuşmazlık için ayrı ayrı başvuru yapılması durumuna, uyuşmazlıǧın deǧerleri toplamının tüketici hakem heyetinin görev sınırı içinde kalması şartıyla, uyuşmazlıkların tek bir başvuruda birleştirilerek karar verilebileceǧi; aynı tüketici işleminden kaynaklanan birden fazla uyuşmazlıǧın deǧerleri toplamının görev sınırını aşması durumuna uyuşmazlıklar hakkında ayrı ayrı karar verileceǧi düzenlenmiştir.
  3.  

16- Feragat, uzlaşma gibi nedenlerle başvuruya konu uyuşmazlıǧın tüketici hakem heyeti tarafından karar verilmeden önce çözümlenmesi durumunda yapılacak işlem ne olmalıdır?

  1. Karar verilmesine yer olmadıǧına karar verilebilmesi için uyuşmazlıǧın çözümlendiǧinin ispatına yönelik bilgi veya belgelerin tüketici hakem heyetine sunulması gerekmektedir. Bilgi veya belge sunulmasının mümkün olmadıǧı durumlarda tüketici tarafından uyuşmazlıǧın çözümlendiǧine dair bir dilekçenin tüketici hakem heyetine sunulmasının yeterli olduǧu deǧerlendirilmektedir.

17- Tüketici hakem heyetleri kararlarında yapılan açık maddi hatalar düzeltilebilir mi?

  1. Tüketici Hakem Heyetleri Yönetmeliǧi’nin “Kararın düzeltilmesi” başlıklı 27 nci maddesi uyarınca, tüketici hakem heyeti kararlarında yer alan tarafların kimlik bilgilerine, ticaret unvanlarına ait yanlışlıklar, ifade ve hesap hataları ile diǧer benzeri açık hatalar, tüketici hakem heyetince re’sen veya taraflardan birinin yazılı talebi üzerine düzeltilebilir.
  2. Düzeltme ek kararları on iş günü içinde taraflara tebliǧ edilir ve talep edilmesi halinde taraflara verilmiş olan suretlere de düzeltme kararı  yazılır ve imzalanır.

18- Ayıplı mal satımında ve ayıplı hizmet sunumunda, talep edilmesi halinde tüketici hakem heyeti tarafından maddi veya manevi tazminata karar verilebilir mi?

  1. Tüketiciler tarafından maddi ve/veya manevi tazminat talep edilebilecek durumlarda söz konusu talebin “verilebilecek en yüksek tazminat” şeklinde yoruma açık şekilde deǧil açık ve net olarak belirtilmesi gerektiǧi deǧerlendirilmektedir.
  2. Ayrıca Yargıtay’ın yerleşik içtihatları uyarınca (Yargıtay 4. HD. 04/02/2010 tarihli, E. 2009/3618, K. 2010/812 sayılı kararı. Yargıtay 13. HD. 02/05/2014 tarihli, E. 2013/29473, K. 2014/14193 sayılı kararı. Yargıtay 13. HD. 10/06/2014 tarihli, E. 2014/5516, K. 2014/18652 sayılı kararı.) manevi tazminat talep edilebilmesi için kişilik haklarının (kişinin yaşamı, saǧlıǧı, beden ve ruh bütünlüǧü, onur ve saygınlıǧı, resmi ve özel yaşantısı vb.) zarar görmesi şartı aranmakta ancak ayıplı mal satımı nedeniyle oluşan zararın kural olarak kişinin iç huzurunu bozacak, kişilik haklarına zarar verecek nitelikte bir olgu olmadıǧı kabul edilmektedir.
  3. 6098 sayılı Kanun’un tazminatın belirlenmesini düzenleyen 51 inci maddesinde tazminatın kapsamının ve ödenme biçiminin, durumun gereǧi ve özellikle kusurun aǧırlıǧı göz önüne alınarak belirleneceǧi düzenlenmiş olduǧundan, gerek maddi gerekse manevi tazminat taleplerinin karara baǧlanmasında bilirkişi görüşüne başvurulması gerektiǧi deǧerlendirilmektedir.

19- Tüketici hakem heyetlerine yapılan başvurularda asıl alacaǧın yanı sıra faiz ödenmesinin (ticari faiz, reeskont avans faiz, yasal faiz vb.) talep edildiǧi durumlarda tüketici hakem heyetlerinin bu konuda karar verme yetkisi var mıdır? Böyle bir yetki var ise talep edilen faize hangi tarihten itibaren karar verilmesi gerekmektedir?

  1. Hakem heyetlerinin tarafların talepleriyle baǧlı olması nedeniyle, talep edilmesi halinde tüketici hakem heyetlerince reeskont veya avans faizine karar verilebileceǧi, talep edilen faizin niteliǧinin belirtilmemesi durumunda karar verilmesi gereken faizin yasal faiz olduǧu deǧerlendirilmektedir.
  2. Diǧer taraftan karşı taraf daha önce temerrüde düşürülmüşse ve temerrüt tarihinden itibaren faize hükmedilmesi isteniyorsa, temerrüt tarihinden itibaren faize hükmedilmesi talebinin başvuru dilekçesinde açıkça belirtilmesi ve karşı tarafın temerrüde düşürüldüǧünü ispatlar belgelerin de tüketici hakem heyetlerine sunulması gerekmektedir.
  3. Bununla birlikte talep edilen faizin niteliǧine bakılmaksızın, faiz başlangıcına esas alınacak tarihin kural olarak tüketici hakem heyetine başvuru tarihidir.  

20- Başvuru sahibi tarafından elektronik başvuruya ekleme veya elektronik başvuruda deǧişiklik yapılması istenmesi durumunda izlenecek usul ne olmalıdır?

  1. Baçvurunun yapıldıǧı tüketici hakem heyetine yapılmak istenen ekleme veya deǧişikliǧe ilişkin dilekçe verilmesi gerektiǧi deǧerlendirilmektedir.

21- Ayıplı mala ilişkin başvurularda mal, başvuru sırasında tüketici hakem heyeti başkanlıǧı tarafından teslim alınmalı mıdır? Mal bilirkişiye tüketici hakem heyeti başkanlıǧı tarafından mı, tüketici tarafından mı teslim etmelidir?

  1. Ayıplı mala ilişkin başvurularda, tüketici hakem heyeti başkanlıǧının sorumluluǧunun sınırlı tutulabilmesi amacıyla, uyuşmazlık konusu malın tüketici hakem heyeti başkanlıǧı tarafından teslim alınmaması;
  2. Ayıplı mal hakkında bilirkişi incelemesi yaptırılmasının gerektiǧi durumlarda ise ayıplı malın bilirkişiye tüketici tarafından teslim edilmesi gerektiǧi deǧerlendirilmektedir.

22- Tüketici hakem heyetlerine avukat vasıtasıyla yapılan başvuruların ve sunulan bilgi ve belgelerin ekinde bulunan vekaletnamelerde vekalet pulu ve/veya suret harcı bulunması zorunlu mudur?

  1. Tüketici hakem heyetlerine avukat vasıtasıyla yapılan müracaatların ekinde bulunan vekâletnamelerde, vekâlet pulunun bulunmasının zorunlu olduǧu diǧer taraftan, tüketici hakem heyetlerinin yargı mercii olmamaları nedeniyle aynı vekâletnameler için suret harcının ödenmesine gerek bulunmadıǧı deǧerlendirilmektedir.

23- Tüketici hakem heyetleri karşı taraf avukatlık ücretine hükmedebilir mi?

  1. Tüketici hakem heyetlerinde tarafların avukatla temsil edilebileceǧi ancak, tüketici hakem heyetleri tarafından lehine karar verilen tarafın avukatına vekâlet ücreti ödenmesine karar verilmeyeceǧi açıkça yasada düzenlenmiştir.

24- Tüketici hakem heyeti tarafından tüketici lehine verilen bir karara karşı açılan itiraz davasında, tüketici hakem heyeti kararının iptal edilmesi durumunda tüketici aleyhine tüketici mahkemesi tarafından hükmedilecek karşı taraf avukatlık ücreti ne olmalıdır?

  1. Tüketici aleyhine, avukatlık asgari ücret tarifesine göre nisbi tarife üzerinden vekâlet ücretine hükmedileceǧi yasada düzenlenmiştir.

 

Takvim
Hava Durumu
Döviz Bilgileri
AlışSatış
Dolar38.104738.2574
Euro43.803643.9791