Patent; buluşa konu ürünü belirli bir süre üretme, kullanma, satma veya ithal edilmesini buluş sahibinin tekeline veren sınai mülkiyet hakkıdır.
Faydalı model; teknik bir soruna çözüm bulma aşamasında, tekniğin bilinen durumunu var olan ürünlerle bir araya getirerek oluşturulan ürünler için alınan sınai mülkiyet hakkıdır.
Bulduğumuz ürünün veya yöntemin, buluş sayılabilmesi için: tekniğin bilinen durumunu aşarak teknik bir probleme çözüm içermesi, dünya genelinde yeni olması ve buluşun sanayiye uygulanabilir olması gerekmektedir.
Hangi Buluşlara Patent Verilir? Bir buluşa patent verilebilmesi için 3 şartın olması gerekiyor. 1)Yenilik: Tekniğin bilinen durumuna dâhil olmayan buluş yenidir. 2)Tekniğin bilinen durumunun aşılması, 3)Sanayide ve tarımda uygulanabilir olması.
Hangi Buluşlara Patent Verilmez? Buluş niteliğinde olmadığı için patent verilemeyecek konular: a- Kesifler, bilimsel teoriler, matematik metotları, b-Zihni, ticari ve oyun faaliyetlerine ilişkin plan, usul ve kurallar, c-Edebiyat ve sanat eserleri, bilim eserleri, estetik niteliği olan yaratmalar, bilgisayar yazılımları, d-Bilginin derlenmesi, düzenlenmesi, sunulması ve iletilmesi ile ilgili teknik yönü bulunmayan usuller, e-İnsan veya hayvan vücuduna uygulanacak cerrahi ve tedavi usulleri ile insan, hayvan vücudu ile ilgili teşhis usulleri.
Patent Koruma Süresi Ne Kadardır ve Koruma Süreleri Uzatılabilir mi? Patent tescili süreci içerisinde patent araştırma ve patent inceleme olmak üzere iki safha izlenmektedir. Patent tescili için koruma süresi 20 yıldır. Patent tescili için koruma süresinin bitiminde tekrar yenileme olmamaktadır. Patent tescili koruma süresinin bitimiyle kamu malı olarak sayılmaktadır. Ayrıca patentin korunması için gerekli olan yıllık ücretler, patentin koruma süresi boyunca, başvuru tarihinden itibaren ikinci yılın sona erdiği tarihte ve devam eden her yıl vadesinde ödenir.
Marka Nedir ? Marka, bir firma yada şahıs tarafından üretilen mal veya hizmetlerin, başkaca firma yada şahıslar tarafından üretilen mal veya hizmetlerden ayırt edilmesini sağlayan; kişi adları, sözcükler, şekiller, harfler, sayılar, malların biçimi ve ambalajları gibi baskı yoluyla yayınlanabilen ve çoğaltılabilen her türlü işaretleri içerir.
“Ticari Marka” ve “Hizmet Markası” Arasındaki Fark Nedir ? Ticari Marka; üretimi yapılan ve satışa sunulan ürünlerin tanıtımında ve ayırt edilmesi amacıyla kullanılan ve sahibine inhisari hak sağlayan marka türüdür.
Hizmet Markası ise; hizmet sektöründe faaliyet gösteren danışmanlık, hastane, eğitim ve yazılm v.b. işletmelerin sundukları hizmetleri kapsayacak şekilde tescilini aldıkları markalardır.
“Müseccel Marka” ile Ürünlerde Yer Alan R, TM ve C İşaretlerinin Anlamları Nedir? “Müseccel Marka” ; tescil edilmiş ve tescilli olarak korunan marka anlamına gelmektedir.
R işaretinin açılımı “Register” olarak okunmakta ve “Tescillidir” anlamında mal ve hizmetlerde marka yanında kullanılmaktadır.
TM işaretinin açılımı “Trade Mark” olarak okunmakta ve “Ticari Marka” anlamına gelmektedir. Tescil başvurusu yapılmış ve henüz tescil edilerek marka tescil belgesine bağlanmamış markalar için kullanılmaktadır.
C işaretinin açılımı “Copyright” olarak okunmakta ve “Telif Hakkı” anlamında kullanılmaktadır.
Tanınmış Marka nedir? İki yolla tanınmış marka olmak mümkündür. Dava yoluyla markanın tanınmışlığının tespit edilmesi ile yahut TÜRKPATENT'e tanınmış marka tespitine yönelik başvuru yapılarak olabilir.
Tanınmış marka sahipleri genel tanınmışlıklarını ispat etmek suretiyle bu hakkı almışlardır.
Şayet marka tüm sınıfları içine alacak şekilde tanınmışsa bu durumda söz konusu markanın aynısı ya da yakın benzerleri hiçbir alanda marka tescili alamayacak demektir. Eğer tanınınmışlık sektörel bazda verilmişse bu durumda koruma sadece bu sektörleri içine alan sınıflar için olacaktır. Tanınmış marka hakkı sahiplerinin muhtemel bir davada marka haklarına tecavüz iddiasını ispat edebilmeleri, markalarını taklit girişiminde bulunan bir kimsenin kötü niyetini kanıtlamaları daha kolaydır.
Marka Tescil koruması süresiz midir?
Tescilli bir markanın koruma süresi 10 yıldır. Bu sürenin bitiminden 6 ay öncesinde ve cezalı harç yatırılarak 6 ay sonrasında markalar yenilenmekte olup bu sürenin geçmesinden sonra yenileme yapılmamışsa tescilli markanız düşmektedir. Markalar 10 yılda bir yenilendiği sürece koruma sağlarlar.
Marka Tescil Belgemi ne kadar sürede alabilirim?
Marka Tescil Belgesi ve marka tescil işlemleri başvurudan yaklaşık 7-10 ay sonra kadar sürmektedir. Bu süre marka başvurusunun TÜRKPATENT’e sunulmasından (herhangi bir itiraz, red kararı ile karşılaşılmaması halinde) tescil belgesinin temin edilmesine kadar geçen dönemi kapsar. Fakat Marka müracaat tarihinden itibaren Marka hakkınız korunmaya başlar. Eğer resmi bir işlem için gerekliyse TÜRKPATENT'e markaya başvuru yapıldığını gösteren marka ön yazı alımı yapılabilir.
Marka kullanımı zorunlu mudur? Markanın, tescil tarihinden itibaren beş yıl içinde, haklı bir neden olmadan kullanılmaması veya bu kullanıma beş yıllık bir süre için kesintisiz ara verilmesi halinde, marka mahkeme kararı ile iptal edilir.
Tescilli Markanın Koruma Kapsamı Nedir? Tüm ülkelerde koruma sağlar mı? TÜRKPATENT tarafından tescil edilen bir marka, tescil kapsamındaki mal ve hizmetler için sadece Türkiye sınırları içerisinde koruma sağlar. Türkiye’de tescilli bir marka Türkiye sınırları dışında herhangi bir koruma sağlamaz. Tescil edilmeyen ülkelerde herhangi bir koruma sağlamamaktadır.
Madrid Protokolü çerçevesinde bir uluslararası başvuru yapabilmek için TÜRKPATENT’de ulusal marka tescil başvurusunda bulunmak zorunlu mudur?TÜRKPATENT aracılığıyla Madrid Protokolü çerçevesinde uluslar arası marka tescil başvurusunda bulunmak için Türkiye’de tescilli ya da başvuru halinde bir markanızın bulunması zorunludur. TÜRKPATENT’de kayıtlı başvuru halinde ya da tescilli markası bulunmayanlar yeni bir marka tescil ulusal başvurusu yaparak bu başvuruyla aynı anda uluslar arası marka tescil başvurusunda bulunabilirler.
Uluslararası başvuruların koruma süresi ne zaman başlar? Madrid Protokolü çerçevesinde yapılan uluslar arası başvuruların koruma süresi, başvurunun WIPO’ya 2 ay içerisinde gönderilmesi halinde, başvurunun ulusal ofis (TÜRKPATENT) tarafından alındığı tarihten itibaren başlar. Başvuru ulusal ofis tarafından alındığı tarihten itibaren iki aydan daha sonra gönderilirse koruma süresi başvurunun WIPO tarafından alındığı tarihte başlar. Ulusal ofis tarafından iki ay içerisinde gönderilebilmesi için başvurunun usulüne uygun ve eksiksiz yapılmış olması gerekmektedir.
Şirketimin adı ticaret odasından tescillidir. Marka tescilini almasam olur mu? Marka tescili ile şirket ünvanı birbirinden farklı şeylerdir. Şirket ünvanlarında küçük bir değişiklik ile yeni bir ünvan alınabilmektedir. Ünvanınızı başka bir rakip firma tescil ettirdiği zaman şirket ünvanı koruma sağlamamaktadır. Marka tescili alındığı zaman hem ünvanınızı, hem ürünlerinizi korumuş olursunuz .
Marka örneği alanına Logo yüklemek zorunlu mudur? Marka örneği alanı sadece logolar için yapılan bir alan değildir. Koruma altına almak istediğiniz marka,logo,slogan vb. ifadeleri marka örneği alanına yüklemeniz halinde koruma altına alınacaktır.
Marka örneği ve marka adı aynı mı olmak zorunda? Marka örneği alanına yerleştirilen yazılı ibarelerin tamamının marka adı kısmında bulunması zorunludur. Başvuru sahibi tarafından yazılmayan ibareler,şekli incelemesi esnasında ilgili kişiler tarafından eklenerek işlemlerine devam ettirilecektir.
Tescilli bir markayı kullanmanın sonuçları nelerdir? Başkasına ait tescilli bir markayı kullanarak marka hakkına iktibas veya iltibas suretiyle tecavüz eden kişi, bir yıldan üç yıla kadar hapis ve yirmi bin güne kadar adli para cezası ile cezalandırılır. Ayrıca malların toplatılmasını, maddi ve manevi tazminat ödenmesini gerektirebilir. Cezai ve hukuki yaptırımlar tescilli marka sahibinin şikayetine bağlıdır.
Marka Tescilinden Doğan Haklar Kapsamında Hangi Faaliyetler Kısıtlanabilir? Marka ibaresinin/logosunun ürün veya ambalaj üzerinde kullanılması faaliyetleri,
Marka ibaresinin/logosunun piyasaya sürülmesi veya bu amaçla stoklanması,
Marka ibaresinin/logosunun ithalatı veya ihracatı,
Marka ibaresinin/logosunun iş evrakı ve reklamlarda kullanılması, marka sahibi tarafından kısıtlanabilir.
Markada Ünvan, Nevi ve Adres Değişikliği Nedir ve Nasıl yapılır? Marka sahibinin tescil sonrası ünvanını, şirket nevini (çeşidini) ve adresini değiştirmiş olması durumudur. Bu değişikliklerin markalar siciline işlenmesi gerekir.
Marka Tescil Ücreti nasıl belirlenir? Marka başvurusunda alınan ücretler faaliyet alanınıza bağlı olarak belirlenen sınıf sayısına göre verdiğiniz Kurum marka ücreti/harç bedelinden ve vekil hizmet ücretinden oluşmaktadır.
Tasarım Nedir? Bir ürünün üç boyutlu şekli ya da bu şeklin bir parçası ile ürün üzerindeki iki boyutlu süslemeler " endüstriyel tasarım" kavramı içinde değerlendirilmektedir. Endüstriyel tasarım, bir ürünün dış görünüşünü ifade eder. Bu görünüş, ürünün biçimi olabileceği gibi, çizgilerden, şekillerden, süslerden, renklerden ve çeşitli unsurlardan oluşan görünüşler de olabilir.
Yurt içinde yapacağınız marka, patent, faydalı model ve tasarım tescillerinde vekil zorunluluğu yoktur. Ancak marka ve patent vekiliyle çalışmak, itiraz, red gibi olasılıklarda göz önüne alındığında, size para, zaman ve ilgili sınai hakkınızı kazandırır. Tescili talep edilecek markanın, marka vekili tarafından resmi müracaat öncesinde ön araştırma ve tescil edilebilirlilik değerlendirmesi sağlıklı olarak yapılmalıdır. Sınai haklar teknik ve özel bilgiyi gerektiren bir sahadır. Hak kaybı yaşanmaması için resmi işlemlerin marka ve patent vekilleri ile hukukçularla yapılması tavsiye olunur.