Ni Ce

    HUKUK & DANIŞMANLIK

    MARKA & PATENT  TESCİL

TASARIM

 

TASARIM  ve  Ürün:

Tasarım, ürünün tümü veya bir parçasının ya da üzerindeki süslemenin çizgi, şekil, biçim, renk, malzeme veya yüzey dokusu gibi özelliklerinden kaynaklanan görünümüdür.

 Ürün, bilgisayar programları hariç olmak üzere, endüstriyel yolla veya elle üretilen herhangi bir nesnenin yanı sıra birleşik bir ürün veya bu ürünü oluşturan parçaları, ambalaj gibi nesneleri, birden çok nesnenin bir arada algılanan sunumlarını, grafik sembolleri ve tipografik karakterleri ifade eder.

Tasarım, yeni ve ayırt edici niteliğe sahip olması şartıyla  Kanunla sağlanan haklar kapsamında korunur.

Tasarım Hakkının Kapsamı:  Tasarımdan doğan haklar münhasıran tasarım sahibine aittir. Üçüncü kişiler, tasarım sahibinin izni olmadan koruma kapsamındaki tasarım veya tasarımın uygulandığı ürünü üretemez, piyasaya sunamaz, satamaz, ithal edemez, ticari amaçlı kullanamaz veya bu amaçlarla elde bulunduramaz ya da bu tasarım veya tasarımın uygulandığı ürünle ilgili sözleşme yapmak için öneride bulunamaz.

 

Tasarım Tescil Süreci :

Tasarımların tescil süreci şekli inceleme, yenilik incelemesini de içeren içerik incelemesi, yayım, itiraz ve belgelendirme olarak beş ana işlem sürecinden oluşmaktadır. Tasarımlar tek tek veya şartları uygunsa çoklu başvuru olarak müracaat edilebilir.

 

Tasarım İtiraz Dönemi :

Yayıma çıkan başvurulara gerçek ve tüzel tüm kişi ve kuruluşlar gerekçeleri ile birlikte itiraz edebilir. Türk Patent nezdinde yapılacak itirazlar yazılı olarak ilan tarihinden itibaren 3 ay  içinde yapılır ve itiraz ücretleri ödenmeden işleme alınmaz. TÜRKPATENT  itiraz sahibinden, gerekli süre içerisinde yerine getirilmek üzere, ek belge, kanıt ve gerekçeler ister.

Yapılan itirazları ve gerekçeleri, kendi görüşlerini açıklayabilmesi savunma yapabilmesi adına müracaat hakkı sahibine iletilir. Başvuru sahibi veya vekili ,yapılan itirazlar hakkındaki karşı görüşlerini itirazın kendilerine bildiriminden itibaren 1 ay içinde TÜRKPATENT' e  bildirmeleri gerekir.

Yapılan itirazlar, sunulan delilleri ve karşı görüşleri de dikkate alarak, haklı görülürse Yeniden İnceleme ve Değerlendirme Kurulu  tarafından alınacak karar, “tescilin devamı” ya da “kısmen devamı” yönünde olabileceği gibi “tescilin iptali/hükümsüzlüğü” yönünde de olabilir.

Yeniden İnceleme ve Değerlendirme Kurulunun vermiş olduğu karar Kurumun nihai kararıdır. Bu kararın iptaline karşı, kararın tebliğ edildiği tarihten itibaren 2 ay içerisinde Ankara Fikri ve Sınai Haklar Hukuk Mahkemesine dava açılabilir.

3 aylık yasal itiraz süresi içerisinde tasarım tesciline ilişkin itirazda bulunulmaması ya da yapılan itirazlar sonucunda alınan Kurul kararının “tescilin devamı” ya da “kısmen devamı” şeklinde olması durumunda Tasarım Tescil belgesi hazırlanır ve başvuru sahibine gönderilir.

Tescilli tasarımların koruma süresi başvuru tarihinden itibaren beş yıldır. Bu süre beşer yıllık dönemler hâlinde yenilenmek suretiyle toplam yirmi beş yıla kadar uzatılabilir.

 

Tasarımın Hükümsüzlüğü

Yetkili  mahkeme tarafından tasarım tescili hükümsüz kılınabilir. Sınai Mülkiyet Kanununa göre hükümsüzlük sebepleri şöyle:

  • Tasarımın, Kanunda yer alan tasarım ve ürün tanımlarına uymaması (m.55/1,2)
  • Tasarımın yeni ve ayırt edici nitelikte olmaması (m.56, 57)
  • Tasarımın kamu düzeni ve genel ahlaka aykırı olması (m.58/4-a)
  • Ürünün teknik fonksiyonun zorunlu kıldığı görünüm özellikleri içermesi (m.58/4-b)
  • Tasarımın başka bir ürüne mekanik olarak monte edilebilmek veya bağlanabilmek için ancak zorunlu biçim ve boyutlarda üretilmek zorunda olması (m.58/4-c)
  • Tasarımın Paris Sözleşmesinin 2 nci mükerrer 6 ncı maddesi kapsamında belirtilen işaretlerin, armaların, amblemlerin, nişanların veya adlandırmaların uygunsuz kullanımını içermesi (m.58/4-ç)
  • Başvurunun Kanunda belirtilen korumadan yararlanacak kişiler kapsamına girmeyen gerçek/ tüzel kişilerce yapılması(m.64/6-c)
  • Başvurunun kötü niyetli olduğunun ve bir fikri veya sınai mülkiyet hakkının yetkisiz kullanımını oluşturduğunun ispat edilmesi (m.77/1-a) Tasarımın gerçek hak sahibinin başkası olması (m.77/1-b)
  • Sonradan kamuya açıklanan aynı veya benzer nitelikteki bir tasarımın başvuru tarihinin tescilli tasarımdan önce olmasıdır (m.77/1-c)

 

Tasarımın  Gaspı

Tasarım başvurusu gerçek hak sahibi olmayan bir kişi tarafından yapılmış veya bu kişi adına tescil edilmişse veya tescilsiz tasarım gerçek hak sahibi olmayan bir kişi tarafından kamuya sunulmuşsa, gerçek hak sahibi olduğunu iddia eden kişi, tasarım hakkından doğan diğer hak ve talepleri saklı kalmak kaydıyla, tasarım sahipliğinin kendisine devredilmesini veya tasarım sahibi olarak tanınmayı mahkemeden talep edebilir.

Buna ilişkin talepler, tescilli tasarımın yayımlandığı tarihten veya tescilsiz tasarımın kamuya sunulduğu tarihten itibaren üç yıl içinde ileri sürülmemesi hâlinde düşer. Ancak gerçek hak sahibi olmayan kişinin kötüniyetli olması hâlinde hak düşürücü süre uygulanmaz.

Takvim
Hava Durumu
Döviz Bilgileri
AlışSatış
Dolar38.104738.2574
Euro43.803643.9791